Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket kritiseras för sitt sätt att fastställa flyktingbarns ålder

/
  • –Jag är väldigt arg! Barn åsamkas rättsförluster, och dessutom fuskar man i mitt yrke, säger barnläkaren Staffan Mjönes, apropå Migrationsverkets sätt att bedöma flyktingbarns ålder genom att feltolka röntgenundersökningar.

Migrationsverket bestämmer ofta att unga flyktingar är vuxna – fast de mycket väl kan vara barn. –Det är ett hyckleri utan like, säger barnläkaren Staffan Mjönes i Sundsvall.

Annons
Staffan Mjönes är arg. Mycket arg. Men han kanske är ännu mer bekymrad.
Orsaken är Migrationsverkets sätt att åldersbestämma unga asylsökande som saknar papper på vilka de är.
För att bestämma ungdomars ålder används handskelettröntgen och tandröntgen. Med hjälp av det kan man säga ungefär hur gammal personen är. Men felmarginalen är stor, flera år.
När Dagens Eko i somras tittade på ett antal fall visade det sig att Migrationsverkets handläggare oftast väljer den övre delen av intervallet, trots att de enligt riktlinjerna ska tolka tveksamma fall till ungdomarnas fördel.
I stället för att väga samman de båda undersökningarna väljs dessutom ofta den som visar högst ålder. Ungdomar som enligt tandröntgen är 13 till 19 år och enligt handundersökningen högst 17 år, kan enligt Migrationsverkets bedömning ändå vara 18 år gamla. Även om de själva insisterar på att de är yngre.
Det blir deras sak att bevisa sin ålder. Den icke rättskapabla ska visa hur gammal han eller hon är. Det blir fullständigt snurrigt, säger Staffan Mjönes.
Ålder är viktig i sammanhanget. Den som är under 18 år räknas som barn och har en rad rättigheter som en vuxen inte har.
Den som är ett barn men blir betraktad som vuxen lider väldigt allvarliga rättsförluster, där jag tycker att skolgången kanske är allra viktigast, säger Staffan Mjönes.
Staffan Mjönes är pensionerad från sitt jobb vid barnkliniken på sjukhuset, men arbetar fortfarande åt landstinget en dag i veckan. Då vid asylhälsovården på Fagerdals flyktingförläggning.
Förra året kom han i kontakt med en pojke som när han kom till Sverige blev 18 i stället för 15 år som han själv uppgav. Efter starka påtryckningar och med hjälp av ett läkarintyg ändrades till slut den pojkens ålder, men då inte av Migrationsverket utan av Utlänningsnämnden.
Socialstyrelsen har råd för hur adoptivbarns och invandrarbarns ålder ska fastställas. Där står att en barnläkare ska vara ansvarig för utredningen och att en helhetsbedömning är viktig.
På Migrationsverket tycker de att det räcker med att en av deras tjänstemän tittar på individen och sen tittar på röntgenutlåtandet. Det tycker jag är bedrövligt. Det är att fuska i medicin. Bluffdoktorer, säger Staffan Mjönes upprört.
Redan för två år sedan påpekade en grupp barnläkare problemet
Vi trodde att det här var ett misstag som det var lätt att rätta till, säger han.
Än har det inte skett.

Mer läsning

Annons