Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milda straff för barnmisshandel

Det blir oftast låga straff och sällan fängelse för de få som till sist fälls för barnmisshandel i Sverige. Det visar en avhandling vid Linköpings universitet. Domstolarna finner nästan alltid förmildrande omständigheter.

Annons
Sådana förmildrande omständigheter är inte bara att en förövare är tidigare ostraffad. Till och med stressen av åtalet sänker straffet, enligt forskaren Charlotta Lindell som skrivit avhandlingen.
 Dessutom lägger sig domstolarna i den lägre straffskalan, trots att forskning visat att förövarna ofta återfaller i brott, säger hon i Dagens Nyheter.
Det är vanligt att de dömda får böter eller villkorlig dom. Riksåklagaren har utan framgång försökt få straffskärpning i Högsta domstolen (HD).
Lindell har följt 145 anmälningar om barnmisshandel. 29 av dem gick till åtal. I fyra fall fick förövaren fängelse.
Nästan alla familjerna som förekommer i hennes undersökning hade sociala problem vid tiden för anmälan. De återkommer ofta i nya anmälningar, något som visar att familjerna inte tas om hand på rätt sätt, anser Lindell. Socialtjänsterna litar på att barn- och ungdomspsykiatrin, som får över ärendena, ger rätt behandling.
 De ser inte att barnen kommer igen som misshandelsfall trots behandling efter behandling.
Vice riksåklagaren Catharina Bergqvist Levin har drivit flera fall till HD i hopp om riktlinjer för de lägre domstolarna att se allvarligare på brott mot barn. För tre år sedan åtalade hon en mamma som slog sin son med en stekpanna.
 HD tycket det räckte med böter. Då är det det som gäller.
Charlotta Lindell forskar vid avdelningen för barn- och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet. Hon undersökte ett polisdistrikt med 160 000 invånare i Östergötland. 19861996 gjordes där 145 anmälningar om misshandel av 126 barn. 29 ledde till åtal och 26 till fällande dom, i fyra fall fängelse. I hela Sverige gjordes 4 000 anmälningar år 2003 varav 486 ledde till åtal uppgift om straffen saknas dock.

Mer läsning

Annons