Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödomstolen godkänner Botniabanan

Miljödomstolen i Umeå godkände i en dom på tisdagen en bit av Botniabanans allra sista omdiskuterade avsnitt. Domen ger Banverket möjlighet att bygga en ny järnvägsbro över Umeälvens delta.

Annons
 Vi är glada över att ha fått grönt ljus och att vi kan fortsätta planeringen av bron, säger Banverkets projektchef Anders Kers.
Miljödomstolen skjuter samtidigt upp delar av målet som rör andra naturskyddade områden där järnvägen dras över slätter där många flyttfåglar häckar.
Anders Kers vill varken dra några höga växlar på tisdagens dom eller kommentera den uppskjuta delen av målet. Han konstaterar bara att det kommer att ta tid innan järnvägsplanen på avsnittet söder om Umeå vinner laga kraft så att bygget kan starta.

Godtar helheten
I motståndarleden är dock besvikelsen tydlig.
 Vi ser det absolut som ett nederlag. Vi vet inte, men vi ska överväga om vi ska överklaga till Miljööverdomstolen, säger Christina Hörnberg Lindgren.
Hon är juridiskt ombud för Svenska naturskyddsföreningen och Sveriges ornitologiska förening. Föreningarna har tillsammans med markägare kritiserat dragningen. Framför allt har man ifrågasatt varför Banverket inte har valt en dragning mot Umeå som inte berör de känsliga delarna i älvdeltat.
Även om delar av domen skjuts upp till den 13 juni uppfattar Christina Hörnberg Lindgren tisdagens deldom som en helhetsbedömning.
 Man talar om att man godtar helheten och Banverkets presentation. Samtidigt ber man att få återkomma när det gäller deltat och slätten. Man bryter ut ett delmål för att det hela inte ska bli för komplext.
Hon räknar med att miljödomstolen även i nästa dom kommer att godkänna Banverkets planer med vissa preciseringar av kompensationsåtgärder för störningar av fågellivet.

Bunden
Miljödomstolen anför i domen att den är bunden till regeringens tidigare godkännande av dragningen genom deltat.
Det är ytterligare ett bakslag för kritikerna som ansett att miljödomstolen inte är bunden till regeringens beslut.
Dessutom säger miljödomstolen nej till att begära en förhandsprövning av ärendet i EG-domstolen, vilket kritikerna har krävt.
Kritikerna anser att miljödomstolen borde har behandlat ärendet före regeringen. Därutöver anser man att både regeringens och EU-kommissionens godkännanden av dragningen, tagna på politiska grunder, strider mot EG-domstolens praxis.

Mer läsning

Annons