Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner satsas på livsfarlig skolväg

Den är efterlängtad. Och behövlig. När barmarken kommer startar bygget av den nya gång- och cykelvägen från Runsviks skola till avfarten vid E14. — Mycket skönt. Den här vägen är livsfarlig, speciellt på vintern, säger Bo Ahlberg som bor längs sträckan.

Annons
Vägverket satsar 10 miljoner kronor på den fyra kilometer långa gång- och cykelvägen intill Matforsvägen. Utöver det ska även beläggningen bilvägen förbättras.
Matforsborna har all anledning att vara glada - det här är ett av få nybyggen som blir av i Sundsvall i år.
Uppdraget är ute på räkning och sista anbudsdag är i slutet på mars. Det blir bygge under senvåren, sommaren och hösten. Helt färdigt blir det i november, säger Håkan Åberg vid Vägverket region mitt.

Oskyddad
Skolpersonalen, kyrkan och de boende i Matfors har krävt en förbättring i många år. Idag är sträckan oskyddad för gångtrafikanter, samtidigt som den tunga trafiken är omfattande.
Många lastbilar väljer nämligen att gena längs Matforsvägen från E14 till E4:an i Njurunda. Dessutom går de flesta av Länstrafikens bussar till Matfors här.
Enligt turlistan går det 40 bussar om dygnet här på vardagarna. Många av chaufförerna syndar med hastighetsgränsen som ligger på 50 kilometer i timmen. En och annan bil åker också i diket i svackan förbi Kattjärn under vintern, säger Bosse Ahlberg.
Han ser gärna att hastigheten sänks till 50 kilometer i timmen längs hela sträckan, nu när gångvägen byggs.

Säkert och lättare
Margareta Gustin-Johnsson var rektor vid Runsviks skola när arbetet för gångvägen var som mest intensivt. Idag är hon ansvarig för Sköle skola.
Det här är jätteviktigt för ungdomarna. Nu får de ju en säker trafikväg, säger hon.
Nu blir det lättare att ta sig till Thulevallen, det blir lättare för eleverna att under friluftsdagar ta sig från Runsvik till Sköle skola. Dessutom blir barnen säkrare när de ska vandra till olika aktiviteter i Tuna kyrka.

Mer läsning

Annons