Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet vinnare i ny Temomätning

Miljöpartiet har nu det bästa väljarstödet på fyra år och går om centerpartiet i storlek, enligt den senaste Temomätningen.
Språkröret Peter Eriksson tror att mp lockar till sig "radikala människor" som söker sig bort från vänsterpartiet.

Annons
Miljöpartiet går, enligt Temos väljarbarometer i Dagens Nyheter, fram med 1,6 procentenheter till 6,8. Ökningen är statistiskt säkerställd. Det är främst kvinnor och före detta vänsterpartister som bytt parti, enligt undersökningen.
Andelen osäkra ökar markant i februarimätningen, var femte väljare vill inte ta ställning för något parti.
Ställningen mellan blocken är fortfarande mycket jämn, 48,5 för de borgerliga och 48,8 för socialdemokraterna med stödpartier.

Klimatfrågan
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson ser frammarschen i Temomätningen som ett bevis på att mp attraherar "radikala människor" som söker ett alternativ till vänsterpartiet.
 Det kan ju hända att vi generellt sett uppfattas som stabila och seriösa och samtidigt radikala, samtidigt som vänsterpartiet har problem och tappar väljare. Så är det inte så konstigt att en del av dem söker sig till oss, säger han.
Peter Eriksson tror också att en ökad medvetenhet för klimatfrågan gynnar partiet just nu.
 Klimatfrågorna i dag är mycket större, folk inser att det är något man inte kan strunta i.
TT: Hur tror du väljarna ser på ert fördjupade samarbete med socialdemokraterna?
 Jag tycker att det har tagits emot positivt bland väljarna, jag får mest bara positiva reaktioner. Sedan finns det en del intern kritik, men det är naturligt i en sådan process.

"Kommunistiska vänstern"
Samarbetet med Vägval vänster ser Peter Eriksson som naturligt.
 Vi har fört en ganska lång diskussion, ända sedan Vägval vänster bildades, med flera av deras företrädare. Jag tycker att vi står nära dem i väldigt många frågor och kanske har inte alla inte förstått det tidigare. Vi har inte varit lika tuffa och tydliga i den profilen, säger han.
TT: Så ni har inte fått en tydligare vänsterprofil än tidigare?
 Jag tycker inte att vi har ändrat oss så mycket i det avseendet, i flera av de här frågorna har vi hela tiden stått på den nivån. Sedan det finns en annan sida där vi satsar väldigt hårt på individens frihet, på småföretagande och på friskolor. Där har inte vi inte riktigt samma inställning som många inom vänstern och särskilt inte den mer dogmatiska, kommunistiska vänstern.

Mer läsning

Annons