Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministerposter eller opposition mp:s alternativ

Tio procent av rösterna siktar miljöpartiet på att få i nästa val.
Regering tillsammans med socialdemokraterna eller opposition är i praktiken partiets två alternativ efter valet, konstaterar språkröret Peter Eriksson.

Annons
 Sitter vi inte i regeringen nästa mandatperiod så kommer det att vara i opposition, säger Eriksson.
Tillsammans med partiets andra språkrör Maria Wetterstrand presenterade han på söndagen partistyrelsens förslag till valplattform inför valet nästa år.
 Vi lyfter fram de långsiktiga framtidsfrågorna kring klimat, jämställdhet och lika rättigheter och internationell solidaritet. Vi tror att det är frågor som miljöpartisterna runt om i Sverige vill driva i nästa valrörelse och som gör att i kan växa och bli ett mer intressant alternativ, säger Eriksson.

Inget feministiskt hot
De två språkrören medger att miljöpartiet inte varit särskilt bra på att driva feministiska frågor under den senaste mandatperioden. Det statliga stödet till landets kvinnojourer, en fråga som partiet drev i förhandlingarna inför vårbudgeten, ser Peter Eriksson dock som ett tecken på att partiet är på väg att skärpa sig. Ett eventuellt feministiskt parti ser han inte som ett hot mot miljöpartiet:
 Det här initiativet från en del feminister har varit en spark i baken för oss. Jag tycker att nu att vi är på väg att skärpa upp oss. Feminism och jämställdhet är centrala gröna frågor liksom integration och diskriminering.
 Vi är det parti som främst av alla har förutsättningarna att lyfta fram de mest utsatta grupperna som invandrarkvinnor i utsatta bostadsområden som ofta är dubbelt diskriminerade.

Ministerposter
Den nuvarande formen för samarbete med den socialdemokratiska regeringen kommer inte att få någon fortsättning efter valet:
 Vi ville avsluta det redan efter den förra mandatperioden. I dag ser vi att även den socialdemokratiska ledningen ser att den här typen av samarbete är på väg att fasas ut, säger Eriksson.
Enligt honom är miljöpartiet i princip berett att samarbeta med alla från partier från mitten och vänster ut inklusive ett eventuellt feministiskt parti.
 Men diskussionen vi för nu och som ligger främst på dagordningen är ett samarbete med socialdemokraterna. Där diskuterar vi nu flera stora och svåra politiska områden för att se om vi kan hitta en gemensam politisk bas.
Förslaget till valplattform har enligt Eriksson tagits fram i ett läge där miljöpartiet har ett gott självförtroende. Tio procent är det valresultat partiet siktar på nästa val:
 Den senaste opinionsundersökningen hade vi över sju procent för första gången på flera år. Vi har successivt blivit starkare den här mandatperioden och har förutsättningar att göra vårt bästa val någonsin 2006.
Efter remissbehandling i partiet ska partistyrelsen i sommar ta beslut om valplattformen. Valmanifest med de konkreta valfrågor ska partiet ta beslut om våren 2006.

Mer läsning

Annons