Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 22 döda i attentat i Indonesien

Två explosioner inträffade på lördagen på en marknad på ön Sulawesi (Celebes) i Indonesien. Minst 22 människor dödades.

Annons
Ett vittne som ringde upp radiostationen El Shinta sade att marknadsplatsen var full av människor när explosionerna inträffade.
Ett 60-tal personer skadades och tillståndet var allvarligt för åtskilliga.
 Många har skadade inre organ, uppgav tandläkaren Sofia Latuperisa som hjälpte till att ta hand om offren.
Polisen bekräftar att de två explosionerna orsakades av sprängladdningar. Bomberna detonerade med en kvarts mellanrum i centrum av staden Tentena, som huvudsakligen har kristen befolkning.
Den ligger i ett område där en våldsam konflikt mellan muslimer och kristna bröt ut i slutet av 90-talet och pågick i flera år. Runt 2 000 människor beräknas ha dödats i oroligheterna.
Under det senaste halvåret har sporadiska våldsdåd inträffat.

Sprängdes i serie
Tentena ligger på centrala Sulawesi, söder om staden Poso som var centrum för de tidigare oroligheterna.
Polisen hävdar att sättet som attentaten utfördes på är typiskt för militanta islamister i regionen.
 Den första laddningen sprängdes för att skapa uppmärksamhet. Det samlades en folkmassa på platsen, och då när folk hade rusat till för att hjälpa skadade kom nästa explosion, berättar en polis i Poso.
Bland de dödade fanns en präst och minst ett barn. Inga utländska medborgare kom till skada enligt vad rikspolisens talesman Anang Budiharjo hade att berätta.
Den första bomben hade placerats vid en bank, den andra vid en polisstation.

En utpekad
Sjukhusen i området uppgav att de hade brist på utrustning och utbildad personal för att ta hand om så många skadade. Bombdådet är enligt nyhetsbyrån AFP den värsta enskilda händelsen på Sulawesi sedan de senaste årens våldsvåg där bröt ut.
En namngiven islamist, Azahari Husin, som enligt polisen har band till rörelsen Jemaah Islamiyah, pekas ut som möjlig gärningsman. Han har på sista tiden misstänkts för hot mot oljebolag på grannön Borneo, men påstås också ha varit inblandad i attentaten mot turister på Bali hösten 2002 som krävde 202 liv, bland dem sex svenskars.
Organisationen International Crisis Group rapporterade förra året att en rörelse kallad Mujahidin Kompak låg bakom många mord på kristna i trakten av Poso. Rörelsen påstods ha lös anknytning till Jemaah Islamiya.
Runt 85 procent av Indonesiens 220 miljoner invånare är muslimer. I en del områden, som Poso, finns ungefär lika många kristna som muslimer.

Mer läsning

Annons