Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 29 döda i bombkaos på irakiska regeringens första dag

Den nya irakiska regeringen fick det hett om öronen från första stund. En våg av bombdåd dödade minst 29 personer och skadade över hundra över hela Irak.

Annons
Attentaten började redan i morgontimmarna och fortsatte hela dagen i Bagdad, Madain, Baquba, kurdiska Arbil och vid en amerikansk bas norr om huvudstaden.
Attentaten, som i flera fall riktades mot irakiska poliser och nationalgardister, visade än en gång att motståndet mot USA och dess allierade i Irak inte har förlorat något alls i styrka.
Fyra bilbomber exploderade i Bagdadstadsdelen Adhamiyya, som är ett av upprorsmännens fästen. Ett av attentaten var riktat mot en restaurang där personal ur säkerhetsstyrkorna åt frukost.
De kraftiga explosionerna slet sönder butiker och förstörde bilar. Efteråt var gator och trottoarer täckta av blodpölar.

Avsliten hand
Kort efter explosionerna i Adhamiyya detonerades två sprängladdningar i området kallat Nya Bagdad. Två människor dödades genom den allt vanligare tekniken att låta en andra laddning brisera en stund efter den första, så att räddningspersonalen ska drabbas.
Åtminstone några av explosionerna tros ha utlösts av självmordsbombare. En fotograf från AFP såg en avsliten hand, som var fastkedjad vid ratten i en utbränd bil.
Enligt AFP dödades också nio människor och 35 skadades när tre bilbomber exploderade i staden Madain, cirka tre mil söder om Bagdad. Fyra av de dödade var poliser och tre uppgavs ha varit kommandosoldater i tjänst vid inrikesdepartementet. De flesta skadade var civila.
En människa dödades av en sprängladdning i den kurdiska staden Arbil i norr, och en gränsvakt fick sätta livet till i en explosion i Basra i söder, sade källor på plats.

Bush optimistisk
Fredagens blodbad underströk de enorma svårigheter som väntar den nyvalda irakiska regeringen. De ständiga attentaten visar att det är mycket långt kvar innan de irakiska myndigheterna kan få bukt med de mäktiga krafter som släpptes lös vid den USA-ledda invasionen och Saddam Hussein-regimens fall. Bara under de senaste sex veckorna har mer än 300 irakiska soldater och poliser dödats.
USA:s president George W Bush ringde i torsdags till den nytillträdde premiärministern Ibrahim al-Jafari och gratulerade honom till de framsteg som skett i Irak.
På ett ljudband som publicerades på en webbsida på fredagen sade en man som presenterade sig som den jordanske extremisten Abu Musab al-Zarqawi att Bush inte ska få en lugn stund.
Rösten på bandet uppmanade till fler självmordsattacker mot de amerikanska styrkorna. Huruvida bandet var äkta var omöjligt att avgöra. Abu Musab al-Zarqawi brukar beskrivas som ledare för al-Qaida i Irak.

Mer läsning

Annons