Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstag upptäcktes inte – högdräktig ko slaktades

/
  • Kor som transporteras till slakterier får inte vara högdräktiga.

När kon kördes till slakteriet var den högdräktig och skulle snart kalva.
Misstaget upptäcktes inte förrän kon – och kalven – hade slaktats.
– Kalven var nästan fullt utvecklad med päls och tänder, säger länsveterinären Helén Löfblad.

Annons

Händelsen har rapporterats in från Livsmedelsverket till länsstyrelsen för att utredas. Det är olagligt att skicka högdräktiga djur till slakt eftersom de inte är i skick att klara transporten.

– De löper en högre risk att påverkas negativt av transporten eftersom de är fysiskt försvagade. Dessutom kan förlossningen påbörjas i förtid under transporten eller på slakteriet, säger Helén Löfblad på länsstyrelsen.

Om bonden som skickade kon till slakt visste om att den var dräktig och om djurhållaren har gjort sig skyldig till liknande djurplågeri tidigare, kan det leda till åtal om brott mot djurskyddslagstiftningen.

Men i det här fallet blir det troligen inte aktuellt. Bonden, som har en gård med flera djur på en mindre ort i Medelpad, har enligt länsveterinären god hand om sina kor och har inte tidigare fått några allvarliga anmärkningar om djurskötseln.

Han visste troligen inte om att kon var dräktig.

– Den har undersökts tre gånger på gården och inte visat några tecken på det, säger Helén Löfblad.

Först när kon hade slaktats upptäcktes att den bar på ett nästan fullgånget foster, en 92 centimeter lång kalv med väl utvecklad päls över hela kroppen och genombrutna framtänder. Troligen hade mer än 90 procent av dräktigheten passerat.

Slakten av dräktiga djur – och deras kalvar – är dock inget brott.

– Transporten kan vara ett brott eftersom den dräktiga kon kan lida av den, men inte själva slakten. Har djuren väl kommit in på slakteriet kommer de inte ut levande, bland annat på grund av smittorisken. Och så länge man äter kött får man nog acceptera att även kalvar slaktas, säger Helén Löfblad.

Mer läsning

Annons