Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missväxt i Norrland och helårsprenumeration för under tio riksdaler

/

Missväxt i Norrland skapar nationell som internationell insamling för att hjälpa Norrland från svält.
Och Sundsvalls tidning annonserar om porträttfoto av samma kvalitet som de i Stockholm.

Annons

1860-talet är årtiondet då Göteborg och Stockholm blir kopplade med järnväg, Alfred Nobel spränger Sverige och världen in i dynamitens tid. I USA kämpas ett blodigt och långdraget inbördeskrig som slutar med slavarnas befrielse, och i Sverige lägger kommunförordningarna grunden till de moderna kommunerna då socknarna tas bort och ersätts av kommuner.

Det är under slutet av 1860-talet som Norrland hamnar i missväxt och den svenska emigreringen börjar på allvar då svälten är stor i de norra delarna. Från Sverige och även utomlands kommer såväl pengar som spannmål för att hjälpa och det är inte förrän efter nästan tre år som missväxten är över.

I Sundsvall går Wivstavarf in på slutspurten som skeppsbyggare men har sen tidigare gett sig in i sågverksbranschen och har 1859 startat upp sin första ångdrivna såg. 60-talet är också årtiondet då Sundsvalls tidning får sin första maskinpress som kan trycka tidningar till ett prenumerationspris av 6,5 riksdaler för ett helt år, vilket i dag räknas till ungefär 420 kronor.

På annonssidan kan de boende i Västernorrland glädja sig åt att en kringresande fotograf från Köpenhamn kan erbjuda visitkort och porträtt som är lika fina som de bästa stockholmska fotografierna. Han kan dessutom erbjuda dessa tjänster även i mulet väder.

En detalj som är återkommande för den här tiden är ångbåtstabellerna som alltid pryder tidningen. Här är det båtar som går ända från Lübeck upp till Norrland och nästan dagligen avgår båtarna, om än ibland med ett tidschema som inte alltid håller. Ångbåtarna trafikerar även Sundsvallsområdet och det är möjligt att ta ångbåtar från Njurundabommen som går förbi de olika sågverken intill Sundsvall och ofta vidare uppåt i landet.

Det är under 1860-talet som Sundsvalls Tidning officiellt beskriver sin färg. Redaktionen förklarar att det är en frisinnad anda vilket närmast är liberal som är tidningens politiska färg än i dag.

Läs även:

1840-talet: Ny epok för Sundsvall när första tidningen grundades

1850-talet: Nytt namn och två dagars utgivning

1870-talet: Sveriges första strejk skedde i Sundsvall

1880-talet: Sundsvallsbranden – nyheten som ST missade

1890-talet: Staden byggdes upp igen

1900-talet: ST blir med eget hus

1910-talet: Världskrig och stormiga år

Mer läsning

Annons