Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt varulvsjag vaknar till liv

Annons

Mjölkmåne. Så kallas maj månads fullmåne i maj som ju syns på natthimlen nu, eller i morgon om man ska vara petnoga. Varför den heter så har jag dock ingen aning om. Det jag däremot vet är att det är dags att förbereda sig. För förvandlingen. I samma stund som månen blivit full så börjar det – krypningar i kroppen, stingslighet och sömnsvårigheter. För precis som fullmånen drar i jorden och får världshaven att stiga och sjunka, drar den i mig. Jag blir mångalen.

Det är nu som mitt varulvsjag vaknar till liv och kräver sitt. Jag fylls av en extra energi som jag inte riktigt vet vad jag ska göra av eller hur jag ska hantera, för det är en vild energi som inte låter sig kanaliseras hur som helst. Eftersom det inte känns om ett alternativ att springa ut naken i natten och yla, googlar jag i stället runt för att se vad det finns skrivet om fullmånen och dess påverkan på människan. Tänker att jag kanske kan hitta några ledtrådar. Några små tips som kan hjälpa mig att komma på rätt varulvsfot med mig själv.

En snabb sökning visar att det finns färsk forskning som visar att fullmånen har stark påverkan på levande väsen. Två svenska forskare har nämligen upptäckt att det finns en liten blomlös buske som är helt beroende av fullmånen för att kunna pollinera. För att dra till sig insekter producerar den en liten söt droppe, och dess attraktion fungerar endast i fullmånens sken.

Nu kan det förstås vara lätt att tro att den här kraften, magin eller vad man ska kalla det, bara drabbar levande varelser med vatten i kroppen, men så verkar det inte vara. En iakttagelse som återkommer under mitt googlande är att också all form av teknik verkar ha en tendens att krångla extra mycket under fullmåne. Bilmotorer strejkar, maskiner havererar och datorer börjar bete sig fullständigt irrationellt.

Helt osökt, men kanske inte helt utan skadeglädje, går mina tankar till den automatgenerade journalistiken som nu gör sitt intåg i Sverige, med Mittmedia i spetsen. Journalister ska alltså ersättas av artificiellt intelligenta dataprogram – journalistrobotar. Det ska visserligen börjas i blygsam skala, i form av väderrapportering, matchreferat och liknande, men framöver tycks man inte se några begränsningar för vad robotarna ska kunna skriva.

De som är för den nya tekniken framhäver att sportresultat och referat kan publiceras mycket snabbare och som grädde på moset slipper man den mänskliga faktorns stora felmarginal. De som är emot ifrågasätter å andra sidan hur en sådan text ska kunna engagera och väcka känslor.

Med min nyvunna kunskap om månens inverkan på allt och alla kan jag inte låta bli att fundera över vad som händer när robotarna en vacker dag, eller natt, plötsligt löper amok. När all inmatad fakta korsbefruktas på de mest oförutsägbara vis. När robotarna självsvåldigt börjar rapportera felaktiga ekonomiska resultat, spotta ur sig uppviglande artiklar och fabulera felaktig fakta. Ett sådant scenario borde inte vara helt omöjligt. I alla fall inte en stjärnklar natt då fullmånen lyser extra starkt och driver maskinerna till vansinne. Som den gamla utrangerade journalistulv jag då är kommer jag förstås att le i mjugg. Eller ännu bättre, springa ut naken i natten och yla.

Victoria Engholm

Mer läsning

Annons