Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mohammad blir kvar bakom galler

/
  • Här har Mohammad suttit i fem månader. I går slog länsrätten i Gävle fast att polisen gör rätt som håller en 19-åring som aldrig begått ett brott inspärrad en hel sommar.Mohammad är hatiskt mot polisen och länsrätten, men vägrar att frivilligt resa hem till Iran. –Så länge jag vet att det finns goda människor i Sverige kommer jag aldrig att ge upp, säger han.

Länsrätten godkände inlåsning av oskyldig 19-åring Det var rätt av polisen att hålla 19-årige Mohammad inspärrad hela sommaren för att han inte vill återvända till Iran. Det beslutar länsrätten i Gävleborg, och därför blir Mohammad kvar bakom murarna på obestämd framtid. – Länsrätten var mitt hopp, men nu förstår jag att de står på polisens sida, säger han.

Annons
Jag är så ledsen. Jag sitter här för ingenting.
Han pratar forcerat, och rösten bryts emellanåt i desperation. Fem månaders inlåsning har fått honom känna att precis alla är emot honom. Han vill överklaga länsrättens dom, men hans advokat har sagt att det är svårt.
Varför får jag inte komma ut. De är hjärtlösa, säger Mohammad.
I morgon har han suttit inspärrad i fem månader på Migrationsverkets förvar i Gävle. Det är polismästare Benny Ericsson i Gävleborg som har beslutat att han skulle spärras in, och det är detta beslut som länsrätten nu uttalat sig om i en dom.
Som ST tidigare berättat finns en vägledande dom från Regeringsrätten. Den slår fast att allmän motsträvighet inte räcker för att spärra in folk långa tider i förvar.
Länsrätten noterar detta, men i domen finns det ändå med som ett skäl till fortsatt inlåsning.
De övriga skälen är att han påstås ha kontakt med sin gömda far och syskon, och att han inte dök upp till en avtalad resa till Irans ambassad i april. En händelse som enligt Mohammad berodde på att han mådde så dåligt att han uppsökte akuten. Dessutom säger Mohammad att han aldrig missade att anmäla sig till Sundsvallspolisen på avtalade tider.
Men domaren Gunilla Berendt tycker att det finns en \"påtaglig risk\" att Mohammad ska gå under jorden.
Varför tror de inte på mig? Om jag hade velat gömma mig hade jag gått under jorden för länge sedan, säger Mohammad.
Svensk rättstillämpning är normalt mycket restriktiv med att låsa in ungdomar. Den som är under 21 ska enligt lag ha mildare straff och få fler chanser än vuxna. Gunilla Berendt redovisar inga överväganden kring Mohammads låga ålder, humaniteten i beslutet eller den långa tid han redan suttit inlåst.
Senast 18 oktober måste polismyndigheten fatta ett nytt beslut om de vill ha Mohammad inspärrad i ytterligare två månader.

Mer läsning

Annons