Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morängsviken snart två meter djup

/
  • Morängsviken, nu delvis torrlagd. Muddringsarbetet ska ge två meters djup i viken och pålningar har gjorts för att undvika ras vid sjöbodar och bryggor.

Morängsviken i Stocka var i gårdagens lågvatten delvis torrlagd men de närmaste dagarna börjar muddringen av 15 000 kubik sand och lera.

Annons
Det handlar om ett EU-projekt på 1,3 miljoner och därutöver investeras ytterligare några hundra tusen kronor.
Vi går in med en egen finansiering på 200 000 kronor. 30 nya båtplatser skapas, berättar Torbjön Måård, ordförande i Morängsvikens hamns ekonomiska förening som ligger bakom arbetena.
Tio av båtplatserna anläggs på insidan av en 40 meter lång pir som byggs och 20 vid en ny brygga på vikens norra sida. Det tillkommer även nio sjöbodar.
Muddringsmassorna dumpas på 40 meters djup, i en ficka utanför Mellanfjärden.
Byggena, inte muddringen, har varit delvis omdiskuterade men miljödomstolens godkännande överklagades inte. Däremot har Nordanstigs och länets naturskyddsföreningar överklagat ett vägbygge på norra sidan av viken vilket gjorts inom strandskyddat område. Vägbygget, för byggtransporternas skull, är nu klart och överklagan blir verkningslös.
Nordanstigs byggnadsnämnd har avvisat överklagandet för att det gjordes för sent. Det är svårt att göra något i efterhand men det har varit märkliga turer, tycker länsstyrelsens Hans Sandblom som väntar på handlingarna från kommunen.

Mer läsning

Annons