Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morgan Johansson vill ha sänkt spritskatt

Om folkhälsominister Morgan Johansson fått bestämma skulle Sverige redan ha sänkt spritskatten.
Men samarbetspartierna bromsar.

Annons
 Jag tycker att det varit ett bekymmer att den här frågan bara dras i långbänk med den politiska låsning som finns i riksdagen. Men vi måste ha majoritet både för att sänka och för att finansiera en sänkning, säger Johansson till TT.
Också i egna partiet finns ett motstånd, konstaterar han:
 Det finns de som inte alls tycker om en sänkning. Men när man ser på utvecklingen år efter år så tycker jag argumenten stärks för att vi inte kommer undan med det här.
TT: Skulle du inte kunna söka stöd hos andra partier för en sänkning?
 Vi måste ha en finansiering också och där tror jag inte de borgerliga partierna är särskilt intresserade av att göra upp. På sikt kan en sänkning finansiera sig själv men under de första åren måste en finansiering till, säger Johansson.

Informationskampanj
Morgan Johansson deltog vid torsdagens välbesökta bolagsstämma i Systembolaget. För ovanlighetens skull var det ett statsråd som förde ägaren statens talan på stämman och enstavigt svarade ja när dagordningens formalia hastades igenom.
På stämman togs det formella beslutet att Systembolaget ska lägga 100 miljoner kronor på en opinionsbildnings- och informationskampanj för att dämpa ökningen av alkoholkonsumtionen.
 Om man sätter av 100 miljoner vill man att de resurserna ska förmeras. Andra aktörer ska också kunna satsa med hjälp av de här pengarna, sade Systembolagets styrelseordförande, tidigare centerledaren Olof Johansson.
 Syftet måste vara att få människor att ändra livsstil.

Minskande försäljning
Enligt företagets vd Anitra Steen ska man söka hitta nya vägar att påverka attityderna och vanorna kring alkohol. Som exempel pekade Steen på föräldrar i en skola i Örebro som med framgång kommit överens om normer för umgänget med alkohol:
 Traditionella informationsmetoder har en begränsad effekt. Vi kommer att utveckla metoder för att sprida goda exempel, sade Steen.
Med skattesänkningar i omvärlden ökar den totala konsumtionen samtidigt som Systembolagets försäljning minskar. I år väntas försäljningen minska med drygt 2 procent.
 Systembolaget klarar sig alltid. Det allvarliga är att förtroendet för alkoholpolitiken undergrävs. Därför måste riksdagens ledamöter fundera igenom det radikalt förändrade läget för alkoholpolitiken, sade Olof Johansson.
Bolagets styrelse har tidigare enhälligt uttalat sig för en sänkning av spritskatten.
Av Systembolagets årsredovisning framgår att vd Anitra Steen förra året fick drygt 2,7 miljoner kronor i lön och övriga förmåner inklusive pensionsavsättningar.

Mer läsning

Annons