Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp kräver humanare asylpolitik

En generös asylpolitik blir ett av miljöpartiets viktigaste krav inför en eventuell regeringskoalition med socialdemokraterna efter valet.
Partiet vill bland annat göra det lättare för flyktingar att ta sig till Sverige.

Annons
Vid partikongressen i Gävle presenterade miljöpartiet på lördagen en lista över asylpolitiska förslag som man vill se genomförda efter nästa val.
Ett förslag är att ambassader ska kunna utfärda ett särskilt visum till personer som vill resa till Sverige för att söka asyl. Tanken är att de inte ska behöva anlita människosmugglare.
 Vi vill öppna legala vägar för asylsökande, säger riksdagsledamoten Gustav Fridolin.

Tar sig in illegalt
I dag tar de flesta asylsökande sig in i EU antingen illegalt eller genom att de har lyckats få ett turistvisum.
Bland reformförslagen finns också mer kända krav som en engångsamnesti när utlänningsnämnden avskaffas nästa år för alla som väntat länge på asylbesked. Ett annat krav är att ingen i framtiden ska behöva väntat mer än arton månader för att få sin ansökan prövad. Därefter ska permanent uppehållstillstånd utfärdas.
Partiet vill också att även flyktingar som gömmer sig ska ha samma rätt till vård och skola som svenskar. Dessutom ska Sverige pröva asylansökningar från flyktingar som kommit hit via ett EU-land. Myndigheterna avvisar i dag personer till det EU-land de först kom till.

Transportansvar tas bort
Miljöpartiet vill även att lagen om transportörsansvar inte tillämpas. Den innebär att flygbolag kan drabbas av böter om det visar sig att de släppt ombord flygpassagerare saknar giltiga resehandlingar, som pass och visum. Transportörsansvaret bygger på ett beslut i EU. Miljöpartiet vill att Sverige dras inför EU:s domstol, så att det prövas om lagen strider mot internationell rätt.
Miljöpartisterna har oftast kritiserat regeringen för en inhuman behandling av asylsökande. I Gävle genomförde kongressdeltagarna en demonstration mot behandlingen av de apatiska flyktingbarnen.

Ett av de viktigaste kraven
Enligt språkröret Maria Wetterstrand blir en mer human flyktingpolitik ett av de viktigaste kraven för en eventuell regeringskoalition med socialdemokraterna vid en valseger 2006. Hon har pejlat av stämningen hos partimedlemmar i landet.
 Detta är den frågan som de flesta tagit upp, säger Maria Wetterstrand.
I förslaget till nytt partiprogram vill miljöpartisterna gå ännu längre när det gäller asyl- och migrationspolitik. De vill ha en plan för att införa fri invandring och även ge människor som hotas av svält asyl.
Under lördagen beslutade kongressen bland annat att partiet ska arbeta för att föräldraförsäkringen byggts ut från 13 till 18 månader. En tredjedel av tiden öronmärks för mamman, en tredjedel för pappan, medan den sista tredjedelen ska kunna fördelas fritt.

Mer läsning

Annons