Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp ska växa med hjälp av vänsterväljare

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson omvaldes på fredagen för att leda partiet valåret 2006.
Ambitionen är ta väljare från vänsterpartiet, folkpartiet och socialdemokraterna.

Annons
Motståndet i språkrörsvalet var minimalt. Inga seriösa rivaler fanns. Wetterstrand tackade för förtroendet och såg fram mot en valrörelse som partiledningen tror har förutsättningen att bli den bästa hittills för de gröna.
Kongressen stödde också ambitionen att nå tio procent av rösterna i valet 2006. Det skulle innebära en fördubbling jämfört med 2002. För att nå det målet så ska partiet bredda sin opinionsmässiga bas. Det ska framförallt ske vänsterut.

Vänsterväljare
I samband med kongressen i Gävle fortsatte arbetet med att locka till sig vänsterväljare. Föreningen Vägval vänster hade bjudits in till ett seminarium för att diskutera röd-grön valsamverkan.
 Ambitionen är att bredda partiet för en frihetlig vänster, sade Paulo Silva, som ledde seminariet.
I Vägval vänster finns många vänsterpartister som är kritiska till att deras parti inte tagit klart avstånd från kommunismen. En av dem är riksdagsledamoten Karin Svensson-Smith. Hon uppgav dock att många kritiska vänsterpartister fortfarande är tveksamma till att närma sig miljöpartisterna. Bland annat anses den gröna synen på arbetsrätten vara alltför arbetsgivarvänlig.

Nytt parti
Svensson-Smith vill ännu inte uttala sig om hon eller andra riksdagsledamöter i hennes parti kan tänka sig att gå över till miljöpartiet.
Valet för Vägval vänster står bland annat mellan att bilda ett nytt parti eller att samverka med miljöpartiet i nästa val. Resultatet av de pågående diskussionerna ska redovisas under politikerveckan i Visby i sommar.
Under seminariet visade flera miljöpartister viss tvekan till att närma sig vänstern. De såg en risk för att miljöpartiet entydigt ska uppfattas som ett parti på vänsterkanten.
Språkröret Maria Wetterstrand tror emellertid att man också kan locka över en del socialdemokratiska väljare som vill ha en generösare flyktingpolitik och socialliberaler som är kritiska till att folkpartiet alltmer blivit ett högerparti.

Koalitionsregering
Partiledningens mål är att bilda koalitionsregering med socialdemokraterna under förutsättning att det innebär genomslag för grön politik. Den ambitionen har inte varit helt okontroversiell i miljöpartiet. Många medlemmar har menat att partiet säljer ut sin själ för att få makt.
Partisekreteraren Håkan Wåhlstedt, som är en symbol för samarbetet med socialdemokraterna, blev omvald, men inte med lika stor marginal som språkrören. Han fick 78 röster mot utmanaren Karin Janssons 64.
Wåhlstedt tror att utfallet beror på att många vill se en kvinna på posten.
 Jag tar det inte personligt, säger han.
Wåhlstedt bedömer att de flesta medlemmar runt om i landet har insett att det är en fördel att sitta i regeringsställning om man vill förändra.

Mer läsning

Annons