Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 14 miljoner kronor i bygdemedel

/
  • Kjell Sundqvist, fritidschef i Ånge skulle vilja att bygdemedlen räknas upp med inflationen och inte är en fast summa som vattendomstolen slagit fast.

Nära 14 miljoner kronor har föreningar och organisationer på olika håll i Ånge kommun fått i bygdemedel under nästan 20 år.
– Oerhört värdefullt för föreningslivet, säger fritidschef Kjell Sundqvist.

Annons
Bygdemedlen rör sig om en miljon kronor årligen i ersättning för att Ljungan reglerats av kraftverk.
De här pengarna är de enda vi har för att kunna hjälpa föreningslivet i kommunen. Det är länge sedan som kommunen tog beslut om att man skulle lämna över anläggningarna till nyttjarna. Men det har också gått pengar för att utveckla företag i kommunen. Så det rör sig inte bara om föreningar, berättar Kjell Sundqvist.
De enda anläggningar som fortfarande finns kvar under kommunens hatt är idrottsplatsen med ishallen i Ånge och Getbergets slalomanläggning.
Det skulle inte fungera om föreningarna skulle ta hand om dem. De är stora anläggningar som kräver mycket arbete, fortsätter Kjell Sundqvist.
Men helt utan föreningsinblandning är det inte vid de två anläggningarna.
Den snökanonanläggning som finns vid Getberget har kommit till med hjälp av bygdemedel. Med hjälp av de pengarna har slalomklubben kunnat förlänga skidsäsongen ordentligt, fortsätter Kjell Sundqvist.
Och det är inte den som är först till kvarn som får pengarna när de ska fördelas av kommunen.
Vi har en beredningsgrupp som tittar på ansökningarna som kommit in. Dessutom träffar vi föreningarna för att få en uppfattning om vad man vill göra med de pengar som man har sökt. Det är viktigt att pengarna hamnar rätt. Jag tror att det bara är vi och Sollefteå kommun som har den här modellen. Men nu ska man även gå över till vår modell i Sundsvall, fortsätter Kjell Sundqvist.
Och naturligtvis får fritidskontoret kritik från olika håll i kommunen.
Är vi i Torp så säger de att man fått minst med pengar. Samma sak får vi höra om vi är i Borgsjö eller Haverö. Därför har vi gjort en sammanställning som ändå visar att det är ganska jämt fördelat mellan de olika kommundelarna, säger Kjell Sundqvist.
Det är inte alltid som den miljon som avsätts varje år fördelas till de ansökningar som har kommit.
Jag ser inget bekymmer i att det blir pengar kvar till nästa år. Det viktiga är att pengarna kommer rätt. Och de pengar som blir över försvinner heller inte utan skjuts över till nästa år. Men summan som avsätts varje år skulle vara större anser jag. Med inflation och kostnadsstegringar borde kraftverken betala ut mer pengar. Det borde vara skrivit i vattendomen, slutar Kjell Sundqvist.
I dagarna har beredningsgruppen hos Ånge kommun fördelat 275 000 kronor av de 600 000 kronor som finns kvar för i år.
Ljunganområdets intresseförening får 40 000 kronor för grilltak och scen. Ånge snöskoterklubb får 50 000 kronor till skoter och sladd. Torps hembygdsförening 35 000 kronor för renovering av tak och vägg av sommarladugård. Alby FF 100 000 kronor för upprustning av idrottsplatsen och Nedre Gimåns fiskevårdsområde 50 000 kronor för handikappanpassning för fiske.
De som fått bland de högsta bidragen sedan 1996 är Ånge ridklubb med 570 000 kronor för ombyggnad av boxar, Östavalls intresseförening 400 000 kronor och Getbergets slalomklubb 385 000 kronor till snökanonanläggningen.

Mer läsning

Annons