Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddarna sätter krav på bananerna

/

Naturskyddsföreningen i Timrå argumenterar för KRAV-märkta bananer på Torget i Timrå under fredag och lördag. Bananer tillhör våra mest besprutade livsmedel, med genetiska skador på såväl människor som djur i anslutning till odlingarna i Centralamerika.

Annons
Bananoffensiven är en del av en riksomfattande kampanj som Naturskyddsföreningen just nu genomför. De mest kända bananmärkena på marknaden innehåller förhållandevis höga halter av kemiska bekämpningsmedel. Att bjuda spädbarn ett mellanmål av mosade bananer är direkt olämpligt, anser föreningen.
Istället propagerar man för giftfritt odlade bananer, som är märkta med KRAV-symbolen. De som säljs i Sverige är ett par,tre kronor dyrare per kilo och i de flesta fall importerade från Dominikanska Republiken.
I Costa Rica, det dominerande bananlandet för vår marknad, är så gott som hela produktionen hårt besprutad. Som ytterligare åtgärd får sockarna växa och mogna inne i plastsäckar som preparerats med insektsgifter innan de binds upp på palmerna.
Costa Rica har också en liten giftfri odling som en djungellevande ursprungsbefolkning ägnar sig åt. Men produktionen är liten och det mesta blir puré eftersom den giftfria odlingen ger fläckiga skal.
Vi skulle naturligtvis haft några KRAV-bananer att bjuda på, men vi har inte hunnit få hit dom ännu, erkände Ingela Dahlin, ordförande i Timrå Naturskyddsförening när man dukade upp på torget med broschyrer och kaffe.
Det kanske kommer, fast dom är inte så lätta att hitta överallt. Konsum hade dukat upp ett särskilt KRAV-bord, men hos konkurrerande ICA var det fortfarande kravfritt i banansortimentet på torsdagen.
Målsättningen med vår kampanj är att människor ska efterfråga mer giftfria bananer så att de åtminstone utgör en tiondel av de som säljs i landet, summerade Ingela Dahlin.

Mer läsning

Annons