Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskydsföreningen kräver stopp av vägbygge

Nordanstigs naturskyddsförening kräver i en överklagan till länsstyrelsen ett omedelbart stopp av det pågående vägbygget till Morängsviken i Stocka.

Annons
Ordföranden för föreningen, Sven Norman, anser i sin överklagan till länsstyrelsen att vägbygget är emot strandskyddslagen genom att föreningen för hamnprojektet inte angett några särskilda skäl i sin ansökan. Nordanstigs kommun har gett en dispens men enligt naturskyddsföreningen inte motiverat det med särskilt skäl.
Norman konstaterar också att ärendet inte kungjorts för allmänheten och att den inte haft någon möjlighet att lämna synpunkter.
Nordanstigs byggnadsnämnd skrev i beslutet från 1 juli att "alternativ vägdragning kan övervägas". I mitten av augusti fick Norman besked av Morängsvikenföreningen att man skulle tillgodose önskemålen.
Norman berättar att så inte blev fallet. Några dagar senare blev han uppringd av upprörda Stockabor som reagerade mot att en rundväg anläggs i stället för en kortare direktväg till hamnområdet. Rundvägen görs för att underlätta för lastbilstransporter.
Nordanstigs kommun förhandlar med Holmen om att köpa det aktuella markområdet och Norman skriver att den stora omfattningen av vägbygget sannolikt kan vara ett initiativ av kommunen för att förbereda för en framtida exploatering. Vilket enligt Norman är i strid mot lagstiftningen om strandskyddet.
Länsstyrelsen reagerade vid miljödomstolens sammanträde mot vägdragningen och har även ifrågasatt kommunens agerande. Nu skickas ärendet från länsstyrelsen till kommunen för handläggning.

Mer läsning

Annons