Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio års fängelse för att ha skjutit kusin

Nio års fängelse för mordförsök blev domen för en 29-årig man från Västmanland som överföll och sköt sin sovande kusin i hans lägenhet utanför Kramfors.

Annons
Skottdramat som utspelade sig den 12 mars var kulmen på en mångårig släktfejd. Kammaråklagare Daniel Brodén betecknade det hela som en planerad avrättning i sin slutplädering i Ångermanlands tingsrätt.
Vid rättegången blev det inte helt klarlagt vad som orsakat den starka missämjan mellan de olika delarna av släkten. Enligt bröderna hade kusinen skymfat brödernas farmor på ett mycket grovt sätt. Det fanns även ouppklarade bilaffärer med i bråket. Bråket hade under åren trissats upp och åklagaren hävdade att pappan gett de båda bröderna, som är 29 och 22 år gamla, order om att åka norrut och döda den misshaglige mannen.
Rätten konstaterar också att 29-åringen, som avlossade de tre skotten med pistol mot kusinen, hade uppsåt att döda. Rätten anser vidare att det är troligt att det var pappan som anstiftat brottet, men då det inte gick att bevisa ogillades åtalet mot pappan. Pappan dömdes trots allt till en månads fängelse för hot.
Nio års fängelse blev domen för 29-åringen som försökte skjuta ihjäl kusinen, som även fick ta emot flera knivhugg. Han ådrog sig livshotande skador, men överlevde och har återhämtat sig relativt bra.
Bröderna har hävdat att de handlat i nödvärn eftersom kusinen var beväpnad, men det avfärdas av tingsrätten.
Den yngre brodern genomgår en rättspsykiatrisk undersökning och kommer att få sitt straff senare.

Mer läsning

Annons