Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nisse Lundmark svanmärkt

/
  • En blodtörstig sångsvan slog till mot Nisse Lundmark i går.
  • Både räddad och räddare var skadade och blodet flöt på djursjukhuset.
  • Trots skadan fortsatte Nisse Lundmark att behålla ett kraftigt grepp om sångsvanens hals så den kunde få sin spruta.
  • Det var inte helt uppenbart vem som var mest illa däran, svanen eller Nisse.
  • En svan på åtta kilo är inte att leka med.
  • Ulrik Hagevi närmade sig fågeln med största respekt medan Nisse fick ta ansvar för att lugnet upprätthölls.
  • Sångsvanen blev snabbt omhändertagen av Ulrik Hagevi medan Nisse fick vänta länge på sin vård.
  • Två som definitivt fått nog av varann skildes åt i Ankeborg utan större saknad.

Otack är världens lön. Så även sångsvanars. En rungande vänstervinge slog upp ett stort sår i pannan på Nisse Lundmark under en räddningsaktion i går.

Annons
En fiskares wobbler hade gått genom sångsvanens vingknoge i måndags. I två dagar kämpade fågeln för att bli av med draget och de tre krokarna som hindrade honom från att flyga. Näbben var sårig och svanen utmattad.
I går ryckte Nisse Lundmark och räddningstjänsten i Matfors ut. Fjorton man omringade svanen som befann sig vid Öhn och fångade in honom efter två timmars fintande. Nisse placerade svanen i bilen och for till djursjukhuset för att den skulle få en spruta mot infektion, för wobblern var rostig.
Den småbet mig hela vägen, berättade Nisse som lät fågeln sitta i framsätet under färden.
Sångsvanar är större och kraftigare än knölsvanar. Den var missnöjd med situationen och väste irriterat inne på djursjukhuset. Innan någon hunnit komma med sprutan ilsknade den till ordentligt. I ett obevakat ögonblick slet sig svanen och drog vingen rakt i huvudet på Nisse.
Oj vad det small. Det blev alldeles svart. Det gjorde rejält ont, konstaterade Nisse med blodet rinnande.
Blodet flödade över såväl svan som räddare, och de kompresser som kunde uppbringas på djursjukhuset stoppade inte flödet.
Så småningom fick sångsvanen dock sin spruta och lite vätska för att den skulle pigga på sig. Nisse rekommenderades att uppsöka sjukhuset för att få såret omsett. Men först ville han sjösätta svanen i Ankeborg.
Till sist kom befrielsens ögonblick, för såväl Nisse som svan. Utan tvekan kastade sig sångsvanen ut bland gräsänderna i Ankeborg. Sedan intog han en majestätisk position vid kanten till vaken så långt bort från människor som möjligt.
Kanske skämdes den lite. För efteråt tog Nisse fram brödpåsen och knölsvanen Romeo kom och åt ur hans hand tillsammans med sin nyvunna kompis Akka. Akka är en kanadagås som kom för nära en svanfamilj och fick sin vänstervinge avbiten. Men nu samsas Romeo och Akka. Olycksbröderna delar bröd och livsöde.
Hur det gick för Nisse? Det blev tre timmars väntan på akuten för tre stygn i huvudet. Så nu är Nisse svanmärkt.

Mer läsning

Annons