Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstigs kontrakt ur tiden

Nordanstigs kontrakt, en övergripande organisation för pastoraten i Nordanstig, har sedan årsskiftet gått upp i ett norra Hälsinglands kontrakt.

Annons
För allmänheten inklusive kyrkobesökarna har förändringen inte märkts. Kontraktets roll som organisationen mellan pastoraten och stiftet mattades ordentligt redan 2000 då kyrkan skiljdes från staten och pastoraten fick hela arbetsgivareansvaret för prästerna.
Maja-Lena Swing, Bergsjös kyrkoherde, tillträdde som kontraktsprost 1995. Sedan årsskiftet har Bo Johansson, Hälsingtuna, rollen i det nya kontraktet.
Namnet Nordanstig lever dock vidare i kommunnamnet, betonade Maja-Lena Swing.
På onsdagskvällen hölls en avslutningsträff för Nordanstigs kontrakt, i Bergsjö församlingsgård, till vilken 30 intresserade kom. Thora Pettersson, Jättendal, redovisade en kassabehållning på 897 kronor och 76 öre vilket inte täckte kostnaderna för kvällen med annons och smörgåstårta.
Maja-Lena Swing redovisade vid träffen att namnet Hälsinglands öfre norra kontrakt var en föregångare. Namnet Nordanstigs kontrakt hittade hon i handlingarna först 1918.
En strävan från slutet av 1800-talet var att hålla fylleriet i bygden i schack. Båda präster och skollärare prioriterade det.
Arbetsbördan för prästerna avhandlades bland annat en gång år 1950 då prosten Holmkvist i Harmånger tog upp frågan om bjudningar vid begravningar och vigslar skulle inräknas i arbetstiden.
I dag räknas en timme av det som arbete, informerade Maja-Lena Swing.

Bildtext:

Från avslutningen för Nordanstigs kontrakt. Främst sista kontraktprosten Maja-Lena Swing och till vänster om henne Marianne Westlund, Anna-Lena Arousell-Berglund och Charles Liljedahl.

Mer läsning

Annons