Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstigs socialchef:"Jag skulle offras"

Som sparkad socialchef tänker Ann-Christine Pettersson, Gnarp, inte arbeta vidare inom förvaltningen.
— Jag har en stolthet och vill inte sätta mig som en hund i något hörn i kommunhuset, säger hon.

Annons
Hon tycker att hon länge varit ett jagat villebråd av ett par kommunpolitiker och personer som på olika sätt varit berörda av hennes och andras sociala arbete.
Någon skulle offras. Hade det inte blivit jag, hade det kunnat bli kommunchefen Thord Wannberg. Men jag vill ha sagt att jag känner förtroende för honom trots att han fattat beslutet att avsätta mig.
Hon berättar att hon under åren fått förfrågningar om att arbeta för andra kommuner. För Nordanstigs del har det blivit cirka 20 år, varav två och ett halvt som socialchef.
Jag känner mig både sorgsen och lättad över att sluta. Kanske kan jag bli till exempel äldreomsorgschef någon annanstans.
Hon är sorgsen för att inte kunna få följa upp arbetet. Förvaltningen har genomfört betydande besparingar vilket lett till att hela kommunens ekonomi vänt.
Hon tycker att verksamheterna trots det fungerar bra och känner stolthet över inte minst insatser för att skapa feriejobb åt alla samt samarbetet med psykiatrin.
Jag är lättad för familjens skull, framför allt för min tonårsson. Han har utsatts för omfattande trakasserier på grund av det utsatta jobb som jag haft.
Det som gjorde att Wannberg fattade beslutet att sparka Ann-Christine Pettersson var arbetsmiljöskäl, främst de många sjukskrivningarna. Kritik har i omgångar kommit från både länsstyrelsen och arbetsmiljöverket.
Jag lämnar med glädje jobbet om sjukskrivna kommer tillbaka.
Har du gjort några misstag?
Ja, jag gör misstag varje dag. Det lever jag med. Vad gäller de sjukskrivna respekterar jag dem, jag respekterar att de arbetats sönder. Men jag vet inte vad jag gjort för fel.
Som högsta chef har jag varit ansvarig för sjukskrivningarna.
Ann-Christine Pettersson betonar att hon haft ett mycket bra samarbete med nämndsordförande Sven-Åke Eriksson (c). Däremot tycker hon att ett par andra borgerliga politiker, Ove Wallberg (m) och Charlotte Klötz (fp), varit aktiva i jakten för att förmå Wannberg att avsätta henne.
Den 8 september hålls MBL-förhandlingar om avsättningen. Ann-Christine Pettersson har lön som socialchef tills i mars då förordnandet skulle ha gått ut.
Det blir tills vidare kommunchefen Thord Wannberg som tar över även som socialchef. Ett arbete som är glesbygdskommunen Nordanstigs kanske mest utsatta.

Arkivbild
Ann-Christine Pettersson berättar att hon och familjen i övrigt utsatts för omfattande trakasserier.

Mer läsning

Annons