Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norden kan få sitt eget Big five inom djurvärlden

För en tid sedan framförde Svenska jägareförbundets ordförande, Torsten Mörner, tankegångar om The Nordic Big five inom djurvärlden.

Annons

I Afrika är The Big five en stor sak, inte minst ekonomiskt eftersom det lockar många turister som vill uppleva de fem djuren, vilket är leopard, afrikansk elefant, afrikansk buffel, lejon och vit eller svart noshörning.

Vilka djur ser då Torsten Mörner som skulle kunna sorteras under epitetet The Nordic Big five? Det ska vara djur som finns i Norden och som är jaktbara.

Jo, givetvis tar han med skogens konung, älgen. Det är ingen som kan erinra mot att älgen är en stor turistattraktion och en symbol för nordisk jakttradition.


Björnen fascinerar

Vidare ser han björnen som en av de fem stora i nordisk natur. Björnstammen har vuxit sig stark och fascinerar många människor.

Kronhjorten får också plats på Mörners lista. Kronhjorten är ett högvilt som uppskattas av många jägare. Många tycker också om att se detta vackra djur röra sig i naturen.

På fjärde plats placerar han sälen, ett omstritt djur. Sälen har ökat i antal under de senaste åren, till förtret för yrkesfiskare som får sina fiskeredskap förstörda av sälen.

Slutligen, på femte plats, sätter Torsten Mörner skogsfågeln tjädern, vårt största skogshöns som jägare alltid har haft intresse för.


Lo och rådjur

Det här är givetvis en lista som kan diskuteras både en och flera gångar. Bland nordiska djur som är både intressanta och jaktbara finns exempelvis lodjuret och rådjuret. Numera finns lodjuret långt ner i Sverige och är alltså inte bara ett djur som rör sig i det norrländska skogslandskapet.

Rådjuret finns överallt och många upplever det som ett vackert djur.

Ett omtvistat djur är vargen. Få djur väcker upp så starka känslor som vargen. I städer går många till försvar för vargen. På landsbygden, där människor lever nära rovdjuren, är förtjusningen över vargen betydligt svalare.


Stort intresse

Tankegången om att skapa The Nordic Big five är inte fel. I omvärlden finns det ett intresse för Nordens vilt. Många från kontinenten är nyfikna på den svenska älgstammen och övrigt vilt som strövar i skogen.

Kan man i Norden enas om vilka djur som ska ingå i The Nordic Big five kan det gå att bygga upp turism kring detta. Att skapa safari-resor är en möjlighet.

Bland jägare och bland allmänt intresserade för viltet kanske det kan skapas resonemang till The Nordic Big five. Kanske finns det också olika tankegångar om detta.

Hör gärna av er med åsikter.

Mer läsning

Annons