Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland är Sveriges motor

Sveriges motor finns i Norrland. Där råder bättre konjunktur, lönsamhet och större tro på framtiden än i övriga landet. Men storstäderna har det kämpigt.

Annons
Det visar Föreningssparbankens och Företagarnas Småföretagarbarometer över storstadsregionerna, som presenterades under tisdagen.
Barometern ger en något dyster bild av läget i regionerna StockholmMälardalen, Göteborg, Malmö och NorrköpingLinköping, som definieras som Sveriges storstadsregioner.
 Konjunkturläget har visserligen förbättrats men alla utom Göteborg har fortfarande en konjunktur under riksgenomsnittet, säger Cecilia Hermansson, prognoschef på Föreningssparbanken.
Göteborg har just passerat sin konjunkturtopp, påpekar upphovsmännen och spår att Malmö kanske redan till nästa år kommer att ta över rollen som storstädernas tillväxtmotor.

Optimism råder
 Småföretagen i Malmö har stor orderingång vilket tyder på att de kommer att ta över stafettpinnen, säger Cecilia Hermansson.
I stället ligger Sveriges motor i Norrland.
 Norrlandslänen har det starkaste konjunkturläget, mycket tack vare att råvarusektorn går fortsatt bra, säger Johan Kreischbergs på intresseorganisationen Företagarna.
Småföretagen är dock optimistiska inför framtiden, både i landet som helhet och i storstäderna.
 I Stockholm råder alltid god framtidstro, oavsett hur det går. Men den här gången ser det ut att bli allt bättre. Däremot råder svag tillväxt och låga förväntningar i NorrköpingLinköping. Det kan möjligen bero på den senaste tidens försvarsbeslut som inneburit varsel på Saab i Linköping, säger Johan Kreischbergs.

Strategi krävs
Det här är första gången som storstadsregionerna får en särskild granskning i Småföretagarbarometern.
 55 procent av Sveriges befolkning bor i de här regionerna. Över tiden brukar dessa också vara mycket viktiga för tillväxten för hela landet. Med hjälp av barometern visar vi på att det finns behov av en långsiktig strategi för hur dessa regioner ska stå sig i konkurrens med andra länder, säger Cecilia Hermansson.

Mer läsning

Annons