Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland drabbades hårt av stormvindar

Som mest var 9 000 hushåll utan ström i norra Sverige på måndagen och flera vägar stängdes av till följd av hårda vindar. De flesta elkunder hade fått tillbaka strömmen på måndagskvällen och SMHI räknade med att stormen skulle vara över på tisdagen.

Annons
Inför natten mot tisdagen varnade SMHI för storm och lokala orkanbyar samt snöfall på kalfjället från Härjedalen och upp till Norrbotten.
På måndagskvällen hade de hårda vindarna långsamt börjat avta i Norrland.
 I takt med avtagande vindar försvagas också snöfallet. Fram på tisdagen väntas bara måttliga vindar, förklarar Sverker Hellström vid SMHI.

Strömmen tillbaka
Som mest på måndagen var 9 000 hushåll utan ström i Norrland, de flesta var Vattenfalls kunder.
Vid 20-tiden på måndagskvällen var siffran nere i cirka 400.
Ett hundratal man från Vattenfall hade arbetat med att reparera skador på elnätet. Av Vattenfalls kunder var abonnenter i Arjeplog, Vilhelmina, Sorsele och Storuman värst drabbade. I Jämtland drabbades strax under tusen av elbolaget Eons kunder av vinterstormen.
Under eftermiddagen drog stormen mot kusten och ett tag var omkring 3 000 hushåll utan ström i Örnsköldsviksområdet.

Telefonavbrott
Ett elavbrott i Bodenområdet slog tidigt på måndagsmorgonen ut en av Telias huvudväxlar i Boden. Som mest var drygt 40 000 hushåll runt om i Norrbotten utan telefon. Vid halvtiotiden på förmiddagen fungerade åter telefontrafiken som normalt.
Vinterstormen skapade också stora problem för trafiken i fjällområdena. E 12 i Västerbotten stängdes på norska sidan gränsen på grund av det hårda vädret och riksväg 95 stängdes mellan Merkenäs i Norrbotten och norska gränsen på grund av vädret och den dåliga sikten. Under morgonen uppmättes vindhastigheter på 28 meter per sekund i Merkenäs, och i Umasjö vid E 12 noterade Vägverkets mätstation vindar på 32 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 34 meter per sekund.
I Jämtland medförde de hårda vindarna bland annat att färjan på Storsjön mellan Håkansta och Norderön ställdes in.
På flera håll i Norrlands inland ställde stormfällda träd över vägar till problem för trafikanterna.
I Västerbotten blåste stormen en dubbeldäckad buss med 13 passagerare av vägen, men som tur var skadades ingen.

Mer läsning

Annons