Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrskogs industrier raderade ut vinsten

Inget muller i Norrskogs medlemsled vid stämman trots att förlusterna i industriverksamheten under förra året blev nära 37 miljoner.
Goda virkesaffärer och bra finansnetto rätade dock upp resultatet med ett finansnetto som gav 38 miljoner i vinst.
Nu ökar även Norrskog importen av billigt sågtimmer från Ryssland.

Annons
Stormskadorna i södra delarna av Sverige har medfört nästan totalstopp för import av timmer från Ryssland. Något som gett Norrskog möjligheter att köpa sågtimmer billigt till sina sågverk.
Priserna för timmer från Ryssland har sjunkit, bekräftar Olle Söderström virkeschef vid bolaget.
Redan har en båt med 4 000 kubikmeter grantimmer lossats i Iggesund för vidare transport till Östavall. Uppgifter finns om att ytterligare två fartyg med 3 500 kubikmeter virke är på väg till hamnen i Söråker.
Några högljudda protester från medlemmarna blev det inte vid årstämman i Hammerdal över att industriverksamheten fortsätter att blöda och och vara ett problem för Norrskog. Låga priser på virket och brist på timmer anges som orsaker till kräftgången.
Det finns gott om virke men dåligt med timmer, berättar Nils-Ingemar Gohde som sitter i Norrskogs styrelse.
Den totala förlusten för industridelen 2003 blev 36,7 miljoner kronor. Av den summan förklaras nära hälften 18,3 miljoner kronor som kostnader av engångskaraktär i samband med köpet av Camfore då flera verksamheter avvecklades.
Norrskogs ordförande Jan Holmberg andades trots det optimism vid stämman och sade sig ha ett stort hopp om att den industriella verksamheten i framtiden ska ge de vinster föreningen hoppas på.
En förhoppning som även vd.n Nils Nilsson för Norrskog Wood Products (NWP) delade. Enligt honom ska företaget med fyra sågar, två hyvlerier och limträfabriken bli en av landets ledande och lönsammaste sågverksgrupperingar.
Något som kritiker till utvecklingen har svårt att tro och hävdar att det inte är första gången som ledningen lämnat liknande löften.
Den förmedlade virkesmängderna fortsätter att öka till drygt 1,8 miljoner kuvikmeter. Finasnettot där vinsten landade på 38 miljoner kronor var dubbelt så stort som föregående år.
Totalt betyder det att 2003 vinst om 48 miljoner vändes tillen förlust med två miljoner kronor.
Någon efterlikvid blir det inte Däremot lämnas en ränta på fyra procent på insatsen. Något som ger medlemmarna 3,6 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons