Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk polis fann gömställe för falska asylsökande

Annons
Tiotusenstals kronor för ny identitet och en trovärdig asylhistoria. Norsk polis har avslöjat ett gömställe där asylsökande mot betalning har försetts med falska identitetshandlingar och hjälp med att plugga in en uppdiktad historia.
 Det är en plats där asylsökande befinner sig mellan den olagliga inresan och fram till dess de är redo för att anmäla sig till myndigheterna och söka asyl. Avsikten med ett så kallat safe house är både att göra sig kvitt ens äkta identitet och eventuellt och plugga in upplysningar som kan ge rätt till norsk asyl, sade Oddgeir Blokkum vid Follo polisdistrikt.
Gömstället är en lägenhet i ett bostadsområde på Östlandet, och de asylsökande som betalat upp till 50 000 norska kronor för falska papper har kommit från Rwanda och Burundi. Vid en polisrannsakan i lägenheten påträffades id-handlingar för ett tiotal personer som senare påträffats som asylsökande. Också asylhistorier och lappar för att plugga in dem hittades.
Lägenhetsägarens försvarsadvokat sade att hans klient, som är av rwandiskt ursprung, nekar till anklagelserna:
 Han menar att han inte varit delaktig i någon form av människosmuggling, varken organiserad eller på egen hand, sade Sverre Ulstrup.

Mer läsning

Annons