Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi drar fulla hus

Svårt att få folk på möten och träffar? Ett problem för många föreningar och organisationer men inte för Harmångers framtid.

Annons
Dess kvällar om flydda tider har resulterat i ett omvänt problem. Det kommer så många besökare att man har fått börja sälja biljetter i förväg som om det vore ett SM-slutspel i ishockey.
Jag köpte den hundrade och sista biljetten, berättade Anne-Marie Lind vid kaffebordet i kommunhuset på torsdagskvällen.
Kvällens minnesprogram handlade om Samlar-Olle Olsson-bilder, en kortfilm med Folke Stark och Har Per-Johan Olsson samt 1957 års kommunfilm. Olle Olsson är sjuk men hans bror Göran berättade litet om bilderna. Igenkännar-sus lät framför allt när den lilla butiken för kläder, lantbruksverktyg och skor visades.
Mycket av Harmångers gamla centrum är borta, rivet och i påfallande hög grad nedbrunnet. Som Bringsta magnifika gård.
Fiskaren Har Per-Johan Olsson i Lönnånger var ett riktigt original. Det filmen inte fick med var hans extremt knotiga fiskarhänder.
Kommunfilmen från 1957 visar framför allt näringarna i Harmånger, Strömsbruk, Stocka, Jättendal och Ilsbo. Som kuriosum kan noteras att dagens jordgubbar är bra mycket större än 1950-talets. Å andra sidan har befolkningen halverats.
I kaffesnacket vid ett Vattrångsbord blev det litet prat om Eero Mäntyranta, den berömde finske skidåkaren som var krigsbarn i Vattrång.
Pojkar brukade slåss och en gång slogs jag med honom, mindes Sixten Svensson.
Den 21 mars blir det repris på Bergsjökoa-kvällen och då kommer bland annat en tågintresserad grupp från Sundsvall på besök.

Mer läsning

Annons