Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu fyller Thatcher 80 - men hon är inte uträknad ännu

Trots att det har gått 15 år sedan Margaret Thatcher huserade på 10 Downing Street kastar "Järnladyn" alltjämt sin skugga över Storbritannien. På torsdagen fyller hon 80.

Annons
Förr var friherrinnan Thatcher en i högsta grad offentlig person. Numera är det glest mellan framträdandena, men ett undantag har planerats på födelsedagen. Då blir det två och en halv timmes mottagning på ett av Londons elegantare hotell. Drottningen väntas dit, premiärminister Tony Blair likaså.
Storbritannien blev sig aldrig riktigt likt efter Thatcher. De ekonomiska och sociala förändringar hon drev igenom 1979-1990 har blivit bestående, trots att britterna vid det här laget har haft Labourregering i över åtta år.

Splittrar nationen
Även om hon sällan syns till är hon i hög grad närvarande, och hon splittrar nationen ännu. Det finns de som sörjer att hon valde att gå 1990, och det finns de som svär att de ska ställa till med brakfest när hon dör.
Många bedömare tycker att Tony Blairs regering har rätt tydlig Thatcherstämpel den också. Blair kastade socialismen överbord och accepterade åtskilliga "thatcheristiska" ekonomiska idéer när han skapade "Nya Labour" och ledde partiet till jordskredsseger 1997.
 Det är högst osannolikt att någon regering skulle komma till makten som inte erkänner behovet av konkurrens. Kärnan i arvet efter Thatcher är oåterkalleligt, konstaterar professor Anthony King, statsvetare vid Essex-universitetet.

Slaktade facken
George Jones, professor emeritus vid London School of Economics, noterar att arvet efter Thatcher är i högsta grad levande hos Tony Blair.
Den nuvarande premiärministern lärde enligt professor Jones åtskilligt av hennes taktik och manér, och Nya Labour anammade Thatcherkonceptet att appellera till människors strävanden.
Det absolut avgörande under Thatchers regeringstid var slakten på fackföreningsrörelsen, konstaterar dock en tredje expert, universitetslektorn David Baker vid Warwick-universitetet.
 Den var oerhört viktigt för moderniseringsprocessen, men också extremt grym, påpekar han.
Fackföreningsrörelsen har aldrig återhämtat sig.
Baker påpekar också att avigsidan av Thatchers mantra "makt åt individen" är de negativa sociala effekter som regeringen Blair brottas med än i dag.

Mer läsning

Annons