Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer kylan - och hjälpsändningarna - till Kashmir

Det slutade i stort sett att regna över Kashmir på onsdagen. Äntligen kunde hjälp nå ut till många nödställda - men inte alls till alla. Fortfarande finns många städer och samhällen dit inga hjälpare ännu har nått efter jordbävningen i lördags morse. Nu börjar det dessutom bli riktigt kallt.

Annons
Den stora majoriteten överlevande har ännu inte sett skymten av någon hjälp, trots löften om stora insatser från omvärlden.
 Våra resurser är väldigt, väldigt ansträngda - varenda gång vi skyndar till någon drabbad plats får vi höra om någon annan där det är ännu värre, sade en arméöverste i bergsstaden Bata Mora i Nordvästra gränsprovinsen till Reuters.
 Jag vet att folk lider men vi måste prioritera. Alla kommer att få hjälp så småningom, lovade han.

Kallbrand och diarréer
En läkare knuten till en brittisk hjälporganisation har lyckats ta sig till ett av de mest förödda områdena i provinsen. På onsdagen slog han larm om att kallbrand och diarréer sprider sig i Siran-dalen. Av vittnesuppgifter drog han slutsatsen att 10 000 människor kan ha omkommit i dalen.
I pakistanska Kashmirs huvudstad Muzaffarabad kan de som har filtar och tält skatta sig lyckliga. Andra får nöja sig med kartonger och bråte som skydd mot nattkylan.
 Det här var fjärde natten vi sov utomhus. Vi frös väldigt, väldigt mycket. Vi behöver tält och filtar, sade en kvinna vars familj på 15 personer slagit läger på gatan utanför sitt sönderrasade hus.
 Vi har sett utlänningarna skicka in hjälp, men ingenting från vår egen regering, klagade hon.
Pakistans premiärminister Shaukat Aziz säger att man troligen ska bygga nya städer i stället för bara bygga upp det som fanns tidigare igen. Den officiella dödssiffran i Pakistan är nu 23 000, men Aziz medgav att den sannolikt kommer att stiga.
Inofficiellt talas det om 33 000 döda, och lokala pakistanska tjänstemän har sagt till Reuters att den verkliga dödssiffran kan vara närmare 40 000.

2,5 miljoner hemlösa
Totalt har närmare 2,5 miljoner människor i Pakistan blivit hemlösa.
Omvärlden har redan utlovat hjälp för 350 miljoner dollar, och enligt premiärminister Aziz har delar av elförsörjningen i Muzaffarabad kommit i gång igen. Det finns också telefoner som fungerar på sina håll. Regeringen ska inrätta en myndighet som ska ansvara för återuppbyggnaden och se till att den blir välplanerad. I dag verkar stadsplanerna i det flesta pakistanska städer och samhällen rätt slumpartade.
Nu brådskar det också att laga alla skadade eller raserade vägar innan vintern sätter in på allvar; redan natten till onsdagen snöade det i norra Pakistan.
På den indiska sidan beräknas omkring 1 300 ha omkommit i skalvet. Även där var det isande kallt på onsdagen, och kallare ska det bli enligt meteorologerna.
Men regeringschefen i indiska Kashmir, Mohammed Sayid, uppmanade den federala indiska regeringen att tillåta att hjälp som samlats in där får skickas direkt till pakistanska Kashmir som drabbades så mycket hårdare av jordbävningen.

Mer läsning

Annons