Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste alla boende efter Marnavägen betala

I kväll inbjuds alla boende efter Marnavägen i Njurunda till möte på Opalen. Den tidigare frivilliga vägföreningen ska upphöra. I stället görs så kallade vägförättningar, där fastighetsägarna betalar efter hur mycket de använder vägen. Några får betala mindre och andra mer.

Annons
Begreppet vägförening kommer att ändras inom de närmaste åren. Då var reglerna att årsbeloppet för underhåll av vägar utgick från taxeringsvärdet på fastigheten. I vissa fall har medlemsskapet i vägföreningarna också varit frivilligt. Därmed delade inte alla på kostnaderna för vägunderhållet.
Nu ändras reglerna. Med lantmäteriets hjälp görs vägförättningar där varje fastighet får ett andelstal utifrån hur mycket de som bor på fastigheten använder vägen. Den som bor längst in på en väg, eller den som bor året runt på en fastighet får till exempel ett högre andelstal än de fritidsboende.
I kväll är det de fritids-eller åretruntboende efter Marnavägen som får sina andelstal och ska bilda en ny förening för skötseln av vägen. Lantmäteriet kommer att vara med på mötet för att förklara beräkningarna, liksom övriga parter för att berätta om den framtida finasieringen av underhållet för vägen.
Enligt Vägverkets beräkningar kostar det cirka 37 000 kronor per år att underhålla den 3,3 kilometer långa sträckan från Löransvägen och ut till Marna. Vägverket bidrar med 35 procent av kostnaden eller cirka 13 000 kronor.
Under år 2003 gav Sundsvalls kommun 21.787 i bidrag till underhåll av Marnavägen. Men i september förra året beslutade fullmäktige att halvera bidraget till enskilda vägar. Vägverkets bidrag och kommunens blir i år cirka 24 000 kronor. Resten av kostnaden,cirka 13 000 kronor, ska delas av de ungefär 300 fastighetsägarna som bor längs vägen.

Bildtext: Bergafjärdens Camping är en av fastigheterna efter Marnavägen som får ändrade årskostnader för väghållning. Nu ska alla betala efter hur mycket de använder vägen.
(Arkivbild)

Mer läsning

Annons