Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu reser sig ett nytt timmerhus i Fjäl

/
  • Huset har byggt upp i Rättvik, sedan monterats ned för att återuppstå i Fjäl. Lars-Erik Matspers diskuterar en detalj med Jan Högberg, Fjäl.
  • Den nya timmerstommen byggs på den renoverade grunden.
  • Det är viktigt att passa ihop stockvarven så att man får en tät stomme. Lars-Erik Matspers och hans medhjälpare från Rättvik kan den konsten.
  • En sista putsning på en stockände för att få perfekt passning.
  • ST 14 oktober 2004.

För drygt ett år sedan förstördes den vackra timmervillan i Fjäl av en våldsam brand. Att ett nytt timmerhus skulle ersätta det gamla var självklart för Jan Högberg och nu är stommen på plats på samma grund som bar det förra huset.

Annons
Det var den 13 oktober förra året som branden bröt ut. I huset bodde Jan Högbergs föräldrar som båda undkom den förödande eldsvådan. En granne som tidigt upptäckte branden gjorde en berömvärd insats som sannolikt räddade liv den gången.
Huset på den lilla platån ovanför älven var genuint timrat och uppfört av Jan Högbergs föräldrar. Husleverantören då som nu fanns i Rättvik.
Det är där dom verkligen kan konsten att bygga timmerstommar, säger Jan Högberg nu när det nya huset lyfts på plats, stock för stock.
Lars-Erik Matspers och hans mannar har byggt stommen efter mått och ritningar som familjen Högberg bestämt. Jobbet att välja och bearbeta virket har gjorts hemma i Rättvik. Sedan har bitarna märkts och körts till Fjäl för permanent uppsättning.
Det blir ett hus med en boyta på ungefär 150 kvadratmeter och timmerstommen sätts på den tidigare grunden som sanerats, dränerats om och förstärkts.
Det blir en liten modifiering genom att det finns ett burspråk på södra sidan, ut mot älven, berättar Jan Högberg.

Läggs omlott
Det handlar om grovvuxen, rak fura, som dalkarlarna sågat och sedan handbilat. Eftersom man följer stocken så fiberrakt som möjligt så kommer rotändan på timmerstocken att bli lite bredare än toppändan. Varven läggs därför omlott så att man får en så vågrät avslutning som möjligt högst upp på väggar och gavlar.
Man får para ihop stockvarven så att de passar. Någon stock kan ju vara en aning krökt också. Det får man ta igenom på stockarna under och över, förklarar Lars-Erik Matspers.
Timmermännen kring Rättvik är välkända. Det är små, hantverksmässigt drivna byggföretag, som ofta får beställningar från museer och andra för att rusta eller bygga i timmer.
Vi fick åka till Japan också för en del år sedan och bygga ett hus, genom kontakter som vi fick från kommunen som har en vänort i Japan. Det var en fantastiskt upplevelse på 21 dagar, berättar Lars-Erik.
Men nu är han i Fjäl där huset satts upp stock för stock. Till veckan kommer taket på och så snart som möjligt läggs takteglet för att ge det tryck på stommen som ska få stockarna att ansluta på bästa sätt.
Det är sonen Daniel som ska bo i huset. Eftersom han jobbar så är jag med som hantlangare nu när Lars-Erik och hans medhjälpare är här, säger Jan Högberg.

Mer läsning

Annons