Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska länets björnar räknas – bajs samlas in

/
  • Björnstammen i Västernorrland och Jämtland ska inventeras. I juni nästa år väntas svar på hur många björnar som rör sig i skogarna.
  • Magnus Hansson, jaktvårdkonsulent, Svenska Jägareförbundet Mittnorrland.
  • På sommaren består björnens avföring mest av gräs och har en svart färg som på bilden. Under hösten äter björnen mest blåbär.

Hur många björnar finns det i Västernorrland egentligen?
Den frågan ska nu bevaras.

Annons

Det är en så kallad björnspillningsinventering som ska ge svar på hur många björnar som finns i Västernorrland. Senast en inventering gjordes var 2004 och nu är det dags igen.

– Målet är att göra en inventering vart femte år. Det har släpat efter och det här är något vi har velat göra väldigt länge, säger Magnus Hansson, jaktvårdkonsulent på Svenska Jägareförbundet Mittnorrland.

Även björnstammen i Jämtland ska räknas och inventeringen pågår mellan den 21 augusti och 31 oktober. Vid den senaste kontrollen visade resultaten att det fanns omkring 160 brunbjörnar i Västernorrland.

– Vi har en uppfattning om hur många björnar som finns. Det har vi genom jägarnas björnobservationer som ger ett visst index. Men det är inget exakt verktyg, säger Magnus Hansson.

Enligt honom pekar dessa observationer på att björnstammen i länet hållit sig på en jämn nivå sedan 2004, men spillningsinventeringen kommer att ge ett säkrare resultat.

Länsstyrelsen och Jägareförbundet kommer nu att förse jaktlag, samebyar och andra intresserade med speciell provtagningsutrustning. När björnspillning hittas samlas en bit upp och skickas in för analys. DNA från bajset kan ge information om art, kön och individ och sättas in en beräkningsmodell som uppskattar stammens storlek.

– Alla som rör sig i skog och mark får delta. Man behöver inte vara jägare, säger Magnus Hansson.

I juni nästa år väntas ett preliminärt svar komma på undersökningen som är tänkt att ge nödvändiga uppgifter för hur björnstammen ska förvaltas på ett långsiktigt hållbart sätt.

– Det är ett viktigt verktyg, säger Magnus Hansson.

Hur ser då björnspillning ut?

– Under hösten äter björnen mest bara blåbär. Så bajset ser ut ungefär som blåbärspaj, säger Magnus Hansson.

På sommaren, då björnen äter mycket gräs, blir spillningen mer svart i färgen och på våren är det mest myror och en del kadaver som gäller för björnen enligt jaktvårdkonsulenten.

Mer läsning

Annons