Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny crossbana klar i vinter

/

Till vintersäsongen ska en ny skicrossbana vara färdig på Stockviks skidstadion. – Det kommer bli en otroligt bra teknikutveckling för våra unga skidåkare, säger Anders Göransson som är en av initiativtagarna till banan.

Annons
Meningen är att banan ska användas för teknikträning för skidåkare. Att det sedan är en rolig och fartfylld sport gör ju inte saken sämre.
Skicross är så kul att man inte märker att det är jobbigt, säger Mats Andersson som är med och bygger banan.
Det kommer att finnas två längder på banan. En kortare på drygt 500 meter och en längre som är 1 200 jobbiga metrar lång. Det blir många gupp och hopp inlagda samt en stor velodrom.
Det här är ett sätt att också ett sätt att nyrekrytera och behålla ungdomarna i föreningen samt skapa ett nyintresse för skidsporten, säger Anders Göransson.
Stockviks skidsektion har till årwets säsong hyrt in en snökanon så snötillgången är garanterad på den ny skicrossbanan som slingrar sig runt skidstadion. Konstsnön kommer också att användas runt elljusspåren.
I fjol fick vi skjutsa 14-16 åringarna fyra gånger i veckan till Bondsjöhöjden i Härnösand för att de kunna träna på snö . De yngre fick bedriva inomhusträningen till slutet av januari. Hoppas att snökanonen kan ändra på det, säger Mats Andersson.
Allt arbete utförs ideelt av föräldrar till skidintresserade ungdomar. Mellan 15-40 föräldrar brukar dyka upp när det är en arbetsdag på Stockviks skidstadion. Materialjkostnaden, all fyllningsjord, kostar 75 000 kronor allt arbete utförs gratis. Grävmaskiner och traktorer får man låna av kompisar med den tillgången.
Det är underbart att se så många som ställer upp och hjälper till. Men de vet ju att skicrossen är ett sätt att lägga grunden för de ungas intresse för skidsporten, säger Anders Göransson och svingar sig upp i traktorn för att flytta på några kubikmeter fyllningsmassor.
I skicross kör skidåkarna i heat sida vid sida i en bana med hopp och velodromkurvor, först ner vinner och i ett knock-out system koras slutligen en vinnare. Allt fler alpina tävlingsåkare satsar nu på skicross och grenen väntas vinna allt mer mark även ner i åldrarna.
Det har varit många framgångar för orten i skicross. I Vemdalen i fjol segrade Jens Bergqvist, 14 år från Sundsvall i finalen, han kammade även hem segern i den första deltävlingen i Idre i december i fjol. Silvret gick även det till Sundsvall genom Petter Westerlund 13 år.
De ungdomar som kom till Stockviks stadion sökte genast upp ställen som var branta och att det fanns skidhopp. Vi såg möjligheterna på skidstadion att det gick att bygga en skicrossbana. Det här kommer säkert unga skidungdomar att gilla, säger Anders Göransson som vet att den här typen av skidåkning är en optimal träning för alla discipliner inom sporten.

Mer läsning

Annons