Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag tillåter insemination av lesbiska

Från den 1 juli kan lesbiska kvinnor få assisterad befruktning vid svenska sjukhus.
Regeringen och samarbetspartierna kom på onsdagen överens om att lägga ett lagförslag till riksdagen om några veckor.

Annons
Regeringen fattar på torsdagen beslut om en lagrådsremiss och om cirka två veckor väntas en proposition. Förslaget innebär att lesbiska kvinnor som lever i samboförhållande eller registrerat partnerskap får rätt till insemination på svenska sjukhus, enligt miljöpartiets förhandlare Ulf Holm (mp).
Hittills har det bara varit tillåtet för kvinnor i heterosexuella förhållanden. Förslaget innebär ett fortsatt förbud för ensamstående kvinnor.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kritiserar förslaget.
 Vi vuxna kan aldrig ha rätt till barn, däremot har barn alltid rätt till sina föräldrar. Och barn kommer bara till genom att det finns en man och en kvinna, det kan inte ens socialdemokraterna ändra på, säger han till TT.

Krävs en pappa
 Det är oerhört viktigt att barn kan identifiera sig med både en mamma och en pappa, i alla andra sammanhang är vi ju angelägna om det. All forskning visar att det är så vi utvecklas på bästa sätt. Då ska inte vi som lagstiftare bygga upp system som leder till något annat.
De övriga borgerliga partierna stöder dock förslaget.
 Det är definitivt hög tid att ta bort dagens förbud för lesbiska eller bisexuella kvinnor att få rätt till assisterad befruktning, säger Martin Andreasson (fp) till TT.
 Det ökar barnens möjlighet att få kännedom om sitt biologiska ursprung och minskar de uppenbara risker som finns vid privat insemination, säger Henrik von Sydow (m).
 Vi stöder förslaget till fullo, säger Vivianne Gerdin (c).

"På tiden"
Karin Skantz är tillförordnad vice ordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL).
 Det var på tiden. Naturligtvis är det ytterst välkommet. Det är positivt i den bemärkelsen att man kan göra det här på en klinik under skyddade former. Därmed finns möjlighet att spåra en far om det skulle behövas, exempelvis vid medicinska komplikationer, säger hon.
Ellen Hyttsten, direktör vid avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges kommuner och landsting, säger att landstingen kommer att bedöma fall med lesbiska par precis som andra.

Sexuell läggning saknar betydelse
 Man gör prioriteringarna utifrån ålder och medicinska indikatorer. Om man är lesbisk eller heterosexuell ska inte ha någon betydelse, säger hon till TT.
Sverige är inte banbrytande i frågan. De flesta amerikanska delstater tillåter assisterad befruktning oavsett sexuell läggning. I Europa är det tillåtet i Finland, Belgien, Irland, Nederländerna, Ryssland, Spanien och Storbritannien.

Mer läsning

Annons