Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny test visar — alla husfärger angrips av mögel

Med moderna utomhusfärger är det nästan omöjligt att undvika mögelangrepp på målade hus.
Att det ändå är stor skillnad på olika färger visar ett stor test av deras hållbarhet som presenteras av försäkringsbolaget Folksam.

Annons
Bäst klarar sig akrylatfärger och alkydoljefärger, sämst i huvudsak vattenburna oljefärger och linoljefärger.
 Om man även väger in miljöaspekterna är akrylatfärgerna att föredra eftersom det finns mycket lösningsmedel i alkydoljefärgerna, säger Folksams miljöchef Jan Snaar.
 Den här undersökningen visar vad alla villaägare redan upptäckt. Det går inte att helt undvika att det bildas mögel på målade husfasader.

Bra miljöval
Folksams undersökning visar att många färger inte håller måttet förutom mögel uppstår också sprickor och flagor.
 Det kan vara ännu värre eftersom fukt då kan tränga in i träet så att det kan börja ruttna. Dessutom ser det illa ut och det innebär att man måste måla om oftare. Att måla ett hus är ju både dyrt och arbetskrävande, säger Folksams miljöchef.
Färgtestets skalor är graderade 04 för mögelpåväxt och 05 för sprickbildning och flagning. Ju högre poäng, desto större problem.
 Vi bedömer att en tvåa på skalan är en brist hos färgen som de flesta husägare kan acceptera. Är det fråga om mögel går det fortfarande att tvätta bort i de flesta fall, säger Stefan Hjort, färgexpert på Industriforskning och utveckling (IVF).

Tre års tester
Mögelbildningen är ett stort problem inte bara för villaägarna, utan för färgindustrin och hela måleribranschen.
 För 2030 år sedan förbjöds massor av giftiga ämnen som fanns som skydd och konserveringsmedel i målarfärg. Dessa gifter vill ingen ha tillbaka. Nu pågår en omfattande forskning för att lösa mögelproblemet. Färgindustrin menar att klimatförändringen också är en negativ faktor i det här sammanhanget, säger Jan Snaar.

Godkänt för 13
Folksam har låtit testa ett 40-tal av de mest sålda utomhusfärgerna. Till sin hjälp har försäkringsbolaget haft IVF samt Grön kemi i Göteborg.
 Testet har pågått i tre år, men de målade bräderna som finns vid Fiskebäck utanför Göteborg är uppsatta på ett sådant sätt att det motsvarar sjuåtta år på en vanlig slät husfasad, konstaterar Snaar.
Med hänsyn tagen både till mögel, sprickbildning och avflagning hamnar Nordsjö Tinova Oljetäckfärg, en alkydoljefärg, i topp i undersökningen med en etta på skalan. Därefter kommer ytterligare tolv färger med begränsade problem. Hela undersökningen finns tillgänglig på Folksams hemsida med adressen www.folksam.se/fargtest

Mer läsning

Annons