Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ungdomsgård invigd i Timrå

/
  • Sedan Patrik Norberg äntrat stegen och lossnat förtöjningarna lyckades Anders Weinemo, ordförande i teknik- och kulturnämnden, till sist avtäcka skylten.

I Timrå har det länge sparats mer än det satsats. Men i går var det dags för satsning. En ungdomsgård öppnade i bibliotekets bottenplan. Efterlängtat, enligt ungdomarna.

Annons
Nu har vi äntligen nånstans att ta vägen när IB har stängt, säger 16-årige Josef Daif.
IB står för In Between och är kyrkans ungdomsgård som håller öppet tre dagar i veckan.
Annars står vi bara och hänger vid Centrumkiosken och käftar och då klagar alla på oss. Dom retar sig hela tiden på att vi är där, fortsätter han.
Tillsammans med kompisen Jens Hedörn kom han för att vara med på invigningen i går. De övriga som deltog i firande var vuxna, politiker och anställda. I sista minuten dök fyra ungdomar till upp.
Fast i går kväll blev nog förhållandena de omvända eftersom det då blev invigningsdisco. Som mest kan lokalen rymma 100 personer.
Invigningen fick en kärv start. Bara banden slets av, täckelsen hängde kvar. Det krävdes stegklättring och lättande på förlåten innan skapelsen kunde beskådas. Men sedan avlöpte det på välkänt maner med blomsteruppvaktningar, tårtätning och mingel.
De första tre åren kommer gården att drivas som projekt. Det innefattar öppethållande dagtid efter jul för unga arbetslösa för att ge dem möjligheter till sociala kontakter och stöd. Även handikappade ska beredas stort utrymme.
Vad som kommer att hända på gården ska ungdomarna själva avgöra.
Vi vill också att unga med idéer om vad de skulle vilja uträtta i samhället överhuvudtaget kommer hit. Vi kan ge stöd och kanske hjälpa till med att förverkliga planerna, säger projektledaren Bo Markusson.
Redan nu finns en skateboardpark med i planeringen liksom en BMX-bana. Fler idéer välkomnas.
I Timrå finns en samverkansgrupp där alla som tillhandahåller lokaler för ungdomar ingår, som skolan, ungdomsgården, socialförvaltningen och In Between. Där diskuteras policyfrågor som alla ska enas kring för att ge tydliga signaler till ungdomarna. Det var i den gruppen som det beslutades att ungdomsgården bara skulle hålla öppet på vardagar till klockan 21, skolan ansåg att studierna annars kunde bli lidande.
Men fredag-lördag kör vi fram till 24, säger Bo Markusson.
Jens och Josef var belåtna i går.
Man vill ju ut och göra nåt. Men jag vill hellre vara kvar i Timrå än hänga i stan så det här blir jättebra, som Jens Hedörn uttryckte det.

Mer läsning

Annons