Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya höga sängböter på Sundsvalls sjukhus

/
  • Varje säng i korridoren gräver numera stora hål i kassan hos medicinkliniken på Sundsvalls sjukhus. Det första fallet med böter på 100 000 kronor har lämnats till länsrätten.

Gräver hål i medicinklinikens kassa Ännu en patientsäng har hittats i korridoren på avdelning nio vid Sundsvalls sjukhus. Den sängen blir dyr för medicinkliniken. Arbetsmiljöverket begär böter på 100 000 kronor.

Annons
I går skrev ST om anställdas larm om överbeläggningar, avbruten semester och tung läkarbörda på medicinkliniken i Sundsvall.
Under midsommarhelgen fick arbetmiljöverket flera samtal på sin jourtelefon från klinikens avdelning nio. Det ledde till ett besök av inspektören Efva Åström i tisdags morse. Då hittade hon återigen en patientsäng i korridoren, ett nytt brott mot det förbud som verket införde 2002.
Och nu tar arbetsmiljöinspektörerna till storsläggan efter ett beslut tidigare i vår.
I en ansökan till länsrätten begär de att sjukvården ska dömas till ett vite på 100 000 kronor för denna enda säng.
Tidigare har bötesbeloppet varit 30 000 kronor.
Vi triggar upp vår tillsyn med det höjda vitet. Men jag säger som tidigare att syftet inte är att få in böter, utan att få bort risken för belastningsskador bland de anställda, säger hon.
Efva Åström begär dessutom att få statistik för beläggningen under hela midsommarhelgen, siffror som kan leda till ytterligare böter.
Det blir medicinkliniken som får betala det högre bötesbeloppet efter att det dömts ut av länsrätten. Men kliniken har inte en enda krona över till extra utgifter.
När når ni smärtgränsen, Rolf Forsström, sjukhusdirektör?
Den är redan nådd, egentligen har vi inte råd med det här. Men vi har ett program för att få slut på korridorvården, hävdar han.
Forsström besöker avdelning nio varje morgon och hävdar att läget är \"under kontroll\".
Det är alltid hård press de två första veckorna under semestern. Sedan lugnar det ner sig, påstår han.
Forsström uppger att en avdelning med fem vårdplatser i \"malpåse\" kan öppnas med kort varsel, till exempel kommande helg. Dessutom arbetar en nytillsatt vårdplatssamordnare, en sjuksköterska på akutavdelningen.
Hon har mandat att lägga in patienter var som helst i sjukhuset efter läkarens bedömning, säger Forsström.
Efva Åström håller fast vid sina och myndighetens krav.
Vi ger oss inte förrän de har skapat en arbetsmiljö som fungerar, säger hon.

Fotnot: Arbetsmiljöverkets förbud säger att inga patientsängar får placeras med mindre utrymme än 80 centimeter runt om, detta för att skydda anställda mot arbetsskador.

Mer läsning

Annons