Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya jägare får chans att jaga älg

/
  • Sten Wennman, Sven Norgren och Lars-Håkan Spjuth från Jägareförbundet Sundsvall-västra välkomnar nya jägare.

Jägareförbundet Sundsvall-västra fortsätter projektet "Nya jägare".
Om några veckor kommer ett 20-tal intresserade få chansen att delta i älgjakt och förhoppningen är att väcka intresset för jakten och naturen.

Annons

Om bara några veckor drar årets älgjakt i gång i Västernorrland och tusentals jägare kommer att sitta på pass ute i skogarna.

Men inte alla som vill jaga får chansen till det. Att få en plats i ett jaktlag kan vara svårt, speciellt om man aldrig jagat tidigare och dessutom är ny i landet.

För andra året ger nu Jägareförbundet Sundsvall-västra alla intresserade att prova på älgjakt och förhoppningen man har är att få fler intresserade av att komma ut i naturen och lära sig mer om just jakten.

– Det blev ett bra genomslag förra året och därför fortsätter vi i år, säger Sven Norgren, Jägareförbundet.

Ett 13-tal har hittills anmält sitt intresse av att delta i jakten, men förhoppningen från Jägareförbundets sida är att man ska få ihop närmare 20.

– Det är män och kvinnor i åldrarna 17-50 år som i dagsläget är anmälda och två av dessa är nysvenskar. Några har aldrig hållit i ett gevär tidigare medan några redan har jägarexamen och även vapen men aldrig fått möjligheten att jaga själva. Vi kommer att ha en förberedande dag där vi går igenom vad jakten innebär, säkerhet och även skjutprov och de flesta som är med kommer att få sitta på pass med en erfaren jägare, säger Sven Norgren.

Jaktområdet på 1 600 hektar upplåts av SCA och jakten kommer att pågå under fyra dagar med start den 7 september.

Men det är inte bara jakten man vill väcka intresse för.

– Det handlar om en helhetsupplevelse i naturen, bara det att få komma ut i skog och mark och uppleva samvaron med jakten, säger Sven Norgren.

Nytt för i år är att man hoppas kunna skänka eventuell fälld älg till en skola eller äldreboende.

– Om det inte är några regler som sätter stopp för det så är vår tanke att skänka köttet till antingen en skola eller äldreboende. Jag vet att man gjort det i Östersund, så jag hoppas att det går här i kommunen också, säger Sven Norgren.

Och blir det så att man skjuter en älg så kommer även en styckningskurs att hållas.

– Som det ser ut nu så kommer vi även att kunna erbjuda småviltjakt senare i höst.

Är behovet av fler jägare stort?

– Här i länet har vi rätt mycket jägare, men medelåldern är hög så visst behövs nya jägare, säger Sven Norgren.

Känner man att man skulle vilja prova på att jaga älg kan man mejla till sundsvallvastra@live.se så hör de ansvariga av sig.

Mer läsning

Annons