Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tuffa tag mot bidragsfusk

/
  • – Tidigare kallade vi den här typen av utredningar för misstänkt fusk eller missbruk, idag säger vi misstänkta brott för att understryka allvaret, säger Ann-Christin Munther, försäkringschef i Västernorrland.

Hårdare kontroller med fler utredare Försäkringskassan satsar för att stävja bidragsbedrägerierna och det betalar sig. På bara tre månader har man begärt återbetalning av 500 000 kronor som betalats ut på felaktiga grunder.

Annons
Sedan en tid tillbaka är vi sex utredare istället för tre och det gör att vi blir effektivare och har större möjlighet att göra flera kontroller, säger en av försäkringskassans utredare.
Hon sitter fyra trappor upp på försäkringskassan i Härnösand tillsammans med sina fem kollegor i utredningsgruppen. Att försäkringskasssan gör kontroller är ingen nyhet, men sedan polisanmälningarna för fusk inom socialförsäkringarna i Sverige har fyrdubblats de tre senaste åren, har man fått ökade anslag för att kunna anställa fler personer i jakten på fusk och bedrägerier.
Personligen ser jag det inte som en jakt på någon som fuskar, min utgångspunkt är att ersättningen alltid ska vara riktig, säger utredaren.
Samtidigt har försäkringskasssan skärpt tonen.
Tidigare kallade vi den här typen av utredningar för misstänkt fusk eller missbruk, idag säger vi misstänkta brott för att understryka allvaret, säger Ann-Christin Munther, försäkringschef i Västernorrland.
Under 2005 granskade försäkringskassan i Västernorrland 200 ärenden där brott misstänktes. 41 av dem ledde till polisanmälan. Det är en ökning från året innan då 25 fall polisanmäldes. Med fler utredare lär antalet ärenden som leder till polisanmälningar öka, bara första halvåret i år har 36 ärenden polisanmälts i länet.
Dessutom finns ett lagförslag som gynnar försäkringskassan. Tidgare har åklagaren varit tvungen att visa att det finns ett uppsåt bakom fusket, går den nya lagen igenom kan det räcka med att man har lämnat felaktiga uppgifter.
Förutom försäkringskassans riktade kontroller av de som har tillfällig föräldrapenning eller bostadsbidrag görs sllumpvisa stickprov i alla grupper. Men det är också vanligt med privata tips.
Ofta tror jag att det handlar om att någon irriterar sig på en person som till exempel har sjukersättning trots att han eller hon jobbar när den som tipsar kanske själv jobbar och sliter för att få det att gå ihop, säger utredaren.
Försäkringskassan kontrollerar alla tips som kommer in, finns det substans i tipset startas en utredning där fakta samlas in. Visar det sig att det rör sig om ett misstänkt brott konfronteras fuskaren med uppgifterna.
När vi gör fler utredningar och är ut mer och syns på ett annat sätt, tror jag att det fungerar preventivt. De flesta tycker nog att det är bra att vi gör våra kontroller, fuskas det drabbas faktiskt alla skattebetalare, säger Ann-Christin Munther.

Mer läsning

Annons