Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårslöften - endast uppsnofsade vanliga måndagslöften

Annons

Nytt år och nya möjligheter.

Så brukar det heta.

Själv förstår jag inte riktigt. Det finns nya möjligheter i dag, i morgon, i går och i somras också.

Räknar man med i dag är det sex dagar kvar på det nya året. Då får vi passa på. Synda! Trycka i oss julbordsresterna och det sista julgodiset. Ta några extra glas julöl till maten och kanske festa bara en dag till. För på torsdag, då vaknar vi upp som nya människor. Kliver upp ur en ny säng men nya ögon och ser en annan utsikt från köksfönstret.

Har en ny livsgnista.

Vi ska träna mer, äta mindre godis och snabbmat, dricka mindre alkohol, vara gladare, snällare och trivas bättre på jobbet. Uppfylla den där drömmen vi har haft så länge vi kan minnas.

Livet är totalt förändrat.

Eller inte.

Hade det inte varit för att jag jobbar dårlånga pass nyårsafton och nyårsdagen detta år hade jag, som vanligt, även 2015 vaknat upp med bankande huvudvärk och med ett svidande pizzasug. Tänkt att träningen, den börjar jag med i morgon. Ingen skillnad alls från en söndag för en månad sedan. Och definitivt ingen bra start på ett nytt snällare, hälsosammare liv.

Alternativt hade jag börjat året genom att berätta för alla hur jag ska "satsa 110 procent" på mitt nyårslöfte, för att sedan tröttna och kasta löftet över bord efter tre veckor.

Och börja synda igen. Det blev för tråkigt att gå från 0 till 100 över bara en natt.

Den första januari är som starten på vilken månad som helst, fast den känns lite viktigare.

Den är som en måndag, fast känns mycket viktigare.

På måndag ska jag ... Från och med den första nästa månad ska jag ... Från och med det nya året, då ska jag minsann .... På riktigt!

Men nyårslöften är meningslösa. Totalt meningslösa.

Nyårslöften är precis som alla kontinuerliga löften under året om det nya livet man ska börja på måndag. Bara något mer finklädda och högtidliga.

Jag förstår så klart att det kan kännas nytt och fräscht att starta på ny kula ett nytt år. Men i praktiken har egentligen bara onsdag blivit torsdag. Den 31 har blivit den första.

Som varje månad.

Vill man förändra något – gör det nu! I dag, i morgon eller i går. I april, juni eller oktober. Det finns ingen som helst mening med att vänta till 1 januari.

Själv skippar jag nyårslöften varje år. Så även i år. I stället är jag ett fan av att varje vecka under året tänka att "på måndag, DÅ...".Eller jo, ett nyårslöfte har jag: Att ha så roligt jag kan bara kan det kommande året, och enbart ägna tid åt saker och människor jag tycker om och som gör mig glad.

Men det lovar jag mig själv varje dag.

Linette Israelsson, ST-journalist som tror på 2015.

Mer läsning

Annons