Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytändning för IT i skolan

Annons
Många kommuner förlitar sig på kvinnojourer, saknar konkreta handlingsplaner och är dåliga på att samverka. Följden blir att slagna och hotade kvinnor får dåligt stöd, visar svenska Amnesty i en rapport om kommuners kvinnofridsarbete inför kvinnodagen den 8 mars.
 Den här frågan har hängt på enskilda eldsjälar. Nu måste man bygga in kvinnofridsfrågan i organisationerna. Det handlar om fundamentala mänskliga rättigheter, säger Katarina Bergehed vid Amnesty som nu vill se skärpt lagstiftning från statsmakterna.
Den skandinaviska vargstammen har gjort ett påtagligt ryck uppåt.
I fjol föddes 14 vargkullar, vilket är nytt rekord, och det totala antalet djur är nu en bra bit över hundra, enligt en rapport som presenterades när årets internationella vargsymposium inleddes i Vålådalen i Jämtland.
Uppgången har ägt rum trots att flera vargar skjutits legalt i Norge och några har dödats illegalt i både Sverige och Norge.
Merparten av de svenska vargparen finns i Värmland, Närke, Dalarna och Hälsingland.
Kvinnliga studenter med barn går back med cirka 1 600 kronor per månad, visar en undersökning som Sveriges förenade studentkårer (SFS) gjort.
Cirka 25 procent av alla studenter har barn, varav majoriteten är kvinnor.
Av dessa är tjugo procent 13 000 personer ensamstående, och trots extrainkomster som barnbidrag, bostadsbidrag eller försörjningsstöd går de back med upp till 1 600 kronor per månad, enligt undersökningen.
SFS menar att makthavarna har en föråldrad syn på studenten. Schablonbilden av 19-åringen som bor i korridor, lever på nudlar och åker hem till föräldrarna på helgen stämmer inte med verkligheten.
De fyra vagnar med klorgas som spårade ur utanför Kungsbacka förra veckan vållar bekymmer.
Två av vagnarna är eller kommer att tömmas helt på klor, enligt Räddningstjänsten. De två andra vagnarna ligger så till att de inte har kunnat tömmas på sitt innehåll. Där finns totalt 10-15 ton klor kvar när de ska bärgas.
Då kan det bli aktuellt att utrymma ett område på en och en halv kilometer från olycksplatsen.
Bärgningen var ett hot mot en av Sveriges största elittävlingar i hoppning, Kungsbacka Grand Prix, i helgen. Men på måndagseftermiddagen beslutade tävlingsledningen att trots allt köra tävlingen som planerat.
"Rena lögner" från Saab fick Sydafrika att köpa 28 Jas 39 Gripen. Av föreslagna 26 motköp har bara fem kommit i gång, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion och hänvisar bland annat till sydafrikanska regeringshandlingar.
Men uppgifterna är helt fel, svarar Saab. Saabs vice vd Jan Nygren säger att handlingarna är gammalt preliminärt diskussionsunderlag. Bedömningen av om motaffärerna varit framgångsrika görs enligt honom först 2011.
I den senaste officiella sydafrikanska utvärderingen sägs att näringsdepartementet är nöjt med hur motaffärsprogrammet fortskridit hittills.
 Varför skulle Sydafrika uttala sig positivt om de inte var nöjda? undrar Nygren.
Ett minst 100 år gammalt så kallat patricierhus, som upptar nästan hela kvarteret vid Lilla Torg i centrala Kristianstad, förstördes av en brand natten till måndagen. Ännu sent på eftermiddagen hade räddningstjänsten inte elden under kontroll.
Ingen människa skadades, men 14 är hemlösa och har fått hjälp med tillfälligt boende.
Två ynglingar är delgivna misstanke om mordbrand och allmänfarlig vårdslöshet. De är dock inte frihetsberövade.
 De är misstänkta eftersom de vistades i lägenheten när branden uppstod och eftersom deras handlingar kan ha orsakat branden, säger åklagare Pernilla Åström.
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt vill att den borgerliga alliansen forcerar arbetet med sina skatteförslag för att snabbt kunna lägga fram alternativ till socialdemokraternas höjda skatter.
 Det har kommit i gång en märklig diskussion om att de borgerliga inte skulle föreslå skattesänkningar, säger Reinfeldt, som menar att fakta talar för sig själva i detta fall.
Samtidigt försöker finansminister Pär Nuder flytta fokus från höjda skatter till skattefusk. Han varnar för att en normupplösning är på gång och lovar ökad skattekontroll och skärpa sanktioner.
Satsningar på minskad arbetslöshet, stärkt kollektivtrafik och stärkt jämlikhet är några krav från miljöpartiet och vänsterpartiet inför vårens budgetförhandlingar med regeringen som inleds efter påsk.
Båda partierna understryker vikten av att minska arbetslösheten. Miljöpartiet vill främst satsa på invandrarna. Vänsterpartiet föreslår att en särskild sysselsättningsmarginal ovanför ordinarie utgiftstak som bara ska användas när det verkligen behövs.
Båda partierna vill också stärka jämlikheten. Mp vill ge 100 miljoner kronor till kvinnojourerna från 2006 och v vill höja kvinnolönerna i offentliga sektorn.
Flygbolaget SAS passagerartrafik ökade marginellt i februari.
Men för det största dotterbolaget Scandinavian Airlines föll passagerartrafiken med 5 procent och för bolagets svenska bolag var nedgången sammanlagt 4 procent. På de svenska inrikeslinjerna var nedgången hela 14,2 procent.
SAS interkontinentala trafik backade med 4,8 procent och Europatrafiken backade med 3 procent.
Däremot var det överlag positiva trafiktal för dotterbolagen Spanair, Widerö, Blue 1 och Air Baltic under februari.
Brittiska BAE köper amerikanska försvarsjätten United Defense i en storaffär som gör att Bofors blir brittiskägt. BAE äger tidigare delar av Saab och hela Hägglunds.
BAE:s växande styrka öppnar nya möjligheter även för dess svenska företag.
Bofors håller med United Defense på att utveckla en ny granat som kan träffa prick på extremt långa avstånd.
BAE Systems är berett att betala 3,97 miljarder dollar, motsvarande drygt 27 miljarder kronor för United Defense.
Tidigare flygtillverkaren BAE söker sig mot marken. Markvapnen behövs för kriget mot terrorn.
Med hjälp av 100 miljoner kronor ska landets blivande lärare lära sig att använda IT i skolan. Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling har avsatt pengarna och räknar med att lärarhögskolor, kommuner och näringsliv ska satsa lika mycket.
Stiftelsen har i flera undersökningar visat att blivande lärare på landets lärarhögskolor klagat över att de får lära sig för lite om hur tekniken kan användas i undervisningen.

Mer läsning

Annons