Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt försök för de apatiska barnen

Moderaterna och socialdemokraterna sade på torsdagen åter nej till att låta de apatiska flyktingbarnen få permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Men den avgörande omröstningen sker i kammaren den 6 april.

Annons
Därmed ökar trycket på varje enskild riksdagsledamot.
Förra gången de övriga fem partierna gjorde ett försök för att få ett snabbt beslut om de apatiska barnen stoppades det i socialförsäkringsutskottet.
Ledamöterna där har inte ändrat uppfattning men denna gång avgörs frågan vid en omröstning där alla ledamöter måste ta ställning.
 Jag försöker att påverka de moderater jag möter för att de ska rösta för, säger Sven Brus (kd), vice ordförande i utskottet.
 Men jag är rädd för att partipiskan går före barnen, säger han.
Även andra partier lobbar för att få moderata och socialdemokratiska ledamöter att svikta.
Vänsterpartiet och miljöpartiet har uppmanat socialdemokratiska och moderata gräsrötter ute i landet att kontakta sina riksdagsledamöter och försöka påverka dem.

Humanitära skäl
De fem partierna vill att regeringen utfärdar en förordning om att de apatiska barnen ska beviljas permanent uppehållstillstånd av humanitära skäl. En oberoende expertgrupp med barnläkare, barnpsykiater, barnpsykolog samt representanter för Rädda Barnen och Röda Korset ska avgöra vilka barn som ska omfattas. Förordningen ska gälla till den 1 januari 2006 då Utlänningsnämnden ersätts av förvaltningsdomstolar.
Socialdemokraterna och moderaterna säger nej till kollektiva beslut och uppger att de har sina partigrupper med sig.
 Det finns en stor uppslutning mot kollektiva beslut. Var och en måste ha rätt till en individuell prövning, säger Tomas Eneroth, ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Individuell prövning
Han framhåller också att alla de apatiska barnen har tillgång till sjukvård och att det inte sker några avvisningar.
 De flesta får sannolikt uppehållstillstånd, säger han.
Eneroth tycker också att det rimmar illa att fatta kollektiva beslut samtidigt som det införs en ny processordning som förstärker den enskildes rätt till juridisk prövning.
Även inom moderaterna finns ett starkt motstånd mot den modell som de fem partierna förordar.
"Det är helt oacceptabelt att i en rättsstat som Sverige överlåta lagtolkningen till en expertgrupp av läkare och psykologer. Lagen ska vara lika för alla och skall prövas av domstolar och myndigheter", skriver moderaterna i utskottets betänkande.

Mer läsning

Annons