Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hus med drag i

/
  • Konstnären Anders Åberg och passagerarbåten Strökarlen som är förebilden till Dragspelets Hus. Båten trafikerade Ångermanälven under nästan hundra år.
  • Fanny Wedin provar dragspelet som Andrew Walter spelade på under alla år i radioprogrammet frukostklubben. Nu finns dragspelet, med alla autografer, på Dragspelets Hus på Mannaminne.
  • Dekorationerna i Dragspelets Hus har till stor del uförts av Anders Åberg själv. Som till exempel det flera meter långa dragspel smyckar en av väggarna i huset.

På lördag invigs Dragspelets Hus på Mannaminne i Häggvik. Ett hus, fyllt med dragspel från alla kända ångermanländska dragspelare, och uppbyggt efter passagerarbåten Strömkarlen som trafikerade Ångermanälven i nästan hundra år.

Annons
Strömkarlen gick längs med Ångermanälven från 1846 till 1936. På båten satt alltid en dragspelare och spelade. Det har vi försökt återskapa nu, berättar projektledaren och dragspelaren Bertil Sjölander.
Det började med ett telefonsamtal för några år sedan om att dragspelen från kända ångermanlänningar, som var inhysta på det dåvarande muséet i Sandslån, inte exponerades och sköttes om tillräckligt bra.
Så kläcktes en idé av Kramfors Dragspelsklubb och Anders Åberg om att bygga ett Dragspelets Hus på Mannaminne i Häggvik. Det första spadtaget togs av skådespelaren Richard Wolff hösten 2006.
Nu två år senare står det 28 meter långa, åtta meter breda och tre våningar höga bygget klart. Byggt som passagerarbåten Strömkarlen i naturlig storlek. Där ska också dagens besökare kunna slå sig ned och känna hur det var att åka längs med Ångermanälven för hundra år sedan.
På väggarna finns Anders Åbergs konst som visar på industrierna och andra miljöer längs med älven. Så det går att se lite av hur det var då på den tiden.
Den största attraktionen blir kanske ändå det tjugotal dragspelen från alla välkända ångermanländska dragspelare.
Bland annat Andrew Walters dragspel med alla autografer från radioprogrammet frukostklubben, samt bland annat Kalle och Erling Grönstedts instrument och målningar eftersom de också var konstnärer.
Vad det var som gjorde dragspelet så stort just Ångermanland, har Bertil Sjölander och hans dragspelsvänner funderat på. En orsak kan vara att människor flyttade ofta i brukssamhällena och ett dragspel var lättare att transportera än till exempel ett piano.
Intresset från övriga Sverige har varit jättestort inför invigningen av Dragspelets Hus. Många av dagens kända dragspelare kommer som till exempel Jörgen och Lena Sundqvist, Folke Lindqvist och Kimmo Mattila från Finland.
Som en uppvärmning och förberedelse inför invigning är det dragspelskollo med dragspelare i alla åldrar på Mannaminne under veckan. För dragspelet kommer tillbaka, tror Bertil Sjölander. Inte minst i den dragspelsfestival som blir av samma helg som invigningen.
Foto:Jerry Erixon


Mer läsning

Annons