Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt jobb i stället för omplacering för sjukskrivna

Om du är sjukskriven och inte kunnat omplaceras på ditt jobb så ska du inte riskera att hamna utanför arbetsmarknaden med sjukersättning. Staten ska i stället subventionera en ny arbetsplats, enligt ett förslag från regeringen.

Annons
Sjukskrivna som har fast anställning men inte kunnat omplaceras ska få pröva ett nytt jobb, med ekonomiskt stöd från staten. Så lyder ett förslag från regeringen i höst, säger arbetslivsminister Hans Karlsson till Göteborgs-Posten.
Det innebär att den anställde är tjänstledig från sitt gamla jobb och att staten subventionerar lönen på det nya. När arbetsgivaren prövat alla vägar till omplacering men ingen är framkomlig ska de sjukskrivna alltså få samma rätt till stöd som de utan fast anställning.
Regeringen vill undvika att de sjukskrivna som inte kunnat omplaceras får sjukersättning, det vill säga förtidspension.
 Det är ofta de här personerna som kör fast och som så småningom blir sjukersättningsärenden. Med hjälp av anställningsstödet kan vi förhindra att människor trillar över stupet. Då är man ändå i gång och har inte tappat kontakten med arbetsmarknaden på samma sätt som när man är sjukskriven, säger Hans Karlsson till tidningen.

Mer läsning

Annons