Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Oerhört sorgligt och tråkigt"

/

– Jag tycker det är oerhört sorgligt och tråkigt att Dagbladet läggs ner. Med Dagbladet försvinner ytterligare en aktör som förmedlat det som händer på lokal nivå.
Det säger kommunalrådet Peder Björk, (S), som haft en mångårig relation med tidningen, både som läsare och i sin roll som politiker.

Annons

Peder Björk ser många nackdelar med beslutet att lägga ner tidningen.

– Utifrån den värld vi lever i, behöver vi många som granskar och skriver om det lokala samhället. Nu får vi en röst mindre, och det är inte bra ur ett demokratiperspektiv, menar han.

Han pekar också på det faktum att Dagbladet spelat en stor roll i arbetarrörelsens historia i Sundsvall.

– I och med nedläggningen går en del av arbetarrörelsens 115-åriga historia i graven, säger han.

Men den socialdemokratiska rösten tystnar inte helt. I fortsättningen kommer Sundsvalls tidning att dagligen publicera en socialdemokratisk krönika.

– Det blir ändå inte samma sak som att Dagbladet kommer ut med en egen ledare. Men givet den situation som råder, är det naturligtvis bra att det finns möjlighet till opinionsjournalistik i Sundsvalls tidning, så att vi inte helt tappar den rösten, menar Peder Björk.

Vad var din spontana reaktion när beskedet kom förra torsdagen?

– Det kändes oerhört sorgligt, men ändå inte oväntat. Jag har förstått att det varit väldigt tufft på Dagbladet efter förändringarna som gjordes för två år sedan.

Peder Björk är bekymrad över att allt färre rapporterar om lokala och regionala händelser i Sundsvall.

– På bara några år har TT och TV4:s lokala nyheter försvunnit från stan. Mittnytt har gjort indragningar, och jag tror även att det gäller lokalradion. Och nu försvinner Dagbladet. Det är väldigt oroande att antalet mediekanaler blir allt färre – mångfalden och det journalistiska innehållet försämras, anser kommunalrådet.

Mer läsning

Annons