Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okänt föremål siktat utanför Gaffelbyn

Annons

Vad var det egentligen som hände utanför Gaffelbyns kust för ett par månader sedan? Nu så här efteråt kan det sägas. Det började med att den gamle fiskaren Valfrid Lundeman varit ute för att lägga nät när han såg en gråaktig skugga i vattnet. Valfrid berättar för lokalradion: ”Jag tog ena åren och klippte till så hårt jag kunde och en död säl flöt upp. Men skuggan fanns kvar nere i vattnet och då förstod jag att det var någonting annat.”

Försvarsminster Peter Pistol, ”pickadollen” kallad, berättar: ”Vi gick genast upp i högvarv. Äntligen skulle vi få pröva våra fartyg som nästan börjat rosta av all oaktivitet. Minsvepare, dykarfartyg korvetter, alltså medelstora korvliknande flytetyg, vattenskotrar, ja allt som kunde flyta satte vi in. Det var som vid Dunkerque 1939. Dykarna upptäckte spår av larvfötter och en mängd tomma ölburkar med rysk text och då förstod vi varifrån farkosten kom. När dykarna också hittade en inskription med kyrilliska bokstäver på en klippa utanför Rödön var saken klar. Där stod: Vladimir was here. Vi misstänker också tjuvfiske eftersom vi hittat massor med fiskrens på Snöskär.

Vilket motivet var? Avancerat industrispionage, inget snack om saken. Ryssarna spionerar på nya Sundsvallsbron för att ta reda på hur vi har förankrat bropelarna under vattnet. Detta för att klara byggandet av en ny bro över Volga nära Moskva. ”Men överbefälhavaren har ju sagt att vi bara kan hålla ut en vecka mot fienden? Är det någon idé att försvara sig då?” ”Det var då det. Nu har vi ju placerat ytterligare två flygplan på Gotland så nu kan vi nog hålla ut fjorton dar.” ”Men var det så klokt att avskaffa värnplikten?”

”Vad hade vi för val sedan Lasse Åberg skjutit svenska försvaret i sank med sin lumparfilm? Dessutom har vi ju Hemvärnet, det du! Vi har också börjat leta efter nycklarna till alla vapenförråd som finns ute i landet. Så vi är rustade.”

Utrikesminister Margot Dubbel-W. som är på väg att bli folkkär sedan hon varit med i Skavlans tv-program uttalade sig: ”Vi håller en låg profil. Det är klart att Carl Bildt skulle ha slagit handskarna i bordet och sagt att handsken är kastad, men vi, de rödgröna, tror på tyst diplomati.” ”Men vi har ju de facto hört tydliga motorljud från havsbotten, hur kan ni då köra med rysk, jag menar tyst diplomati?” ”Vi anser att alla har rätt att leva. Har vi möjlighet tvingar vi upp farkosten och om ryssarna förbjuder oss att gå ombord vilket hände när ryska U-137 gick på grund i Blekinge skärgård, lockar vi i land besättningen med rödbetssoppa och Kief-kotletter, en rysk specialitet, samt vodka och öl. Därefter skickar vi hem dem med flyg i första klass. Givetvis med ett tre dygns reseuppehåll i Köpenhamn eller någon annan europeisk storstad, med boende på femstjärnigt hotell enligt svensk sed. Deras handeldvapen eftersänder vi sedan per post. Avsändare pseudonymen ”En hemlig vän.”

Mer läsning

Annons