Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljebolag säljer sig till gerillagrupp

Det brittiska oljebolaget White Nile meddelade på fredagen att för att lägga vantarna på ett oljefält i södra Sudan säljer företaget sig självt till rebellgruppen SPLM.

Annons
Beskedet är det senaste i en bisarr affärshärva som för en knapp månad sedan fick bolaget att rusa upp 1 400 procent under bara några dagar på Londonbörsens tillväxtmarknad AIM.
I mitten av februari skaffade sig White Nile en 60-procentig andel i exploateringsrätten till ett oljeområde stort som två Belgien. Avtalet skrevs med SPLM, företrädande regeringen i Sydsudan som ska styra landets södra delar enligt den i januari klara fredsuppgörelsen med Khartumregimen.
Men på fredagen sade White Niles talesman Hugo de Salis att företaget betalar för andelen med sina egna aktier, och det går åt så många aktier att White Nile i praktiken tas över av Sydsudans statliga oljebolag.
Ytterligare komplikationer kommer både från Khartum, som säger sig fortfarande ha ensamrätt till oljekontrakt, och franska Total, som också hävdar rätten till det aktuella oljeområdet.
I väntan på nästa kapitel i den osannolika sagan råder handelsstopp för White Nile-aktien på AIM.

Mer läsning

Annons