Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olsson och nytt vittne i förhör i rätten

Ulf Olsson har dödat en hund och hotat en arbetskamrat med kniv. Men i övrigt är det mesta som vittnen berättat om honom lögn, påstod han själv i ett förhör i hovrätten i Malmö på torsdagen.

Annons
Chefsåklagare Pär Andersson gav Olsson tillfälle att kommentera de berättelser om våldsamhet, grymhet mot djur och uttalanden om sexuellt intresse för barn som hans kvinnor och arbetskamrater levererat under rättegångarna i tingsrätten och hovrätten.
Med svag och otydligt röst förklarade Ulf Olsson att vittnena ljuger eller har påverkats av vad de läst i tidningen.
Han gick med på att han dödat sin sambos hund i Vimmerby, men inte så att det blev blodspår i trappan som hon påstår, utan genom att skjuta den utomhus.

Trakasserad
Han erkände också att han hotat en arbetskamrat i Vimmerby med kniv.
 Jag blev trakasserad där i flera år, sade han.
Hans försvarare, Sven Jernryd, hakade på med frågor om telefonsamtalet med ett erkännande som ringdes från Kalmar förra året när Olsson bevisligen var där. Det ringdes med en mobil vars sim-kort hittats i hans jackficka.
 Det var inte jag som ringde, förklarade Olsson och sade att någon troligen lockat honom till Kalmar och placerat kortet i hans ficka.
Och när det gällde fynden av hans sperma i de båda mordoffren Helén Nilsson och Jannica Ekblad blev svaret likartat.
 Enda förklaringen är jag blivit bortförd och drogad.

Nytt vittne
Utöver frågorna till Olsson innehöll torsdagen också förhör med ett nytt vittne, som försvaret kallat. Det var en man som kvällen i mars 1989 då Helén Nilsson försvann såg en man i Hörby med en flicka vid handen. Flickan verkade följa med motvilligt och i efterhand har vittnet tyckt sig känna igen Helén Nilsson från tidningsbilder. Mannen ska inte ha sett ut som Ulf Olsson, men någon mer exakt beskrivning av honom kunde vittnet inte ge. Att han inte hört av sig tidigare förklarar han med att han var rädd att själv bli misstänkt.
En dag återstår av rättegången i hovrätten mot livstidsdömde Ulf Olsson. På tisdag i nästa vecka förhörs de rättspsykiatriska experterna Sten Levander och Marianne Kristiansson. Sedan håller parterna sina slutanföranden.

Mer läsning

Annons